Mozaïek spelende kinderen

Mozaïek spelende kinderen
Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen Mozaïek spelende kinderen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Hoefbladstraat 1

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: glasmozaïek

Jaar: 1960

Beschrijving:

Op 24 augustus 1943 kreeg Emmeloord een school. In de kantine van Kamp Emmeloord II kwam een depandance van de school in Ens. Op 1 februari 1944 werd de openbare lagere school in Emmeloord zelfstandig. Sinds 19 november 1940 gold een landelijke bouwstop voor scholen, maar landdrost Sikke Smeding verzon een list. Op papier werd de school aangegeven als stal voor paarden en gereedschap. Daar werd wel een bouwvergunning voor gegeven. Tot 1960 bleef de noodschool in hetzelfde gebouw aan de Moerasandijviestraat 14. In de volksmond heette het 'de witte school' omdat het gebouw wit was. Op 13 juli 1951 bezocht Koningin Juliana de school. Na haar bezoek aan de Noordoostpolder verleende de koningin toestemming om de Openbare Lager School 'Koningin Juliana' te mogen noemen. (Bron: 15 stappen rond de poldertoren)

Op de hoek van de Hoefbladstraat en de Moerasandijviestraat werd eind jaren 1950 gestart met de bouw van een schoolgebouw. Het gebouw met twee bouwlagen kreeg, zoals alle scholen in de wederopbouwperiode, een gematigd modern uiterlijk met plat dak. Geld voor de aankleding van de school kwam vrij uit de percentageregeling beeldende kunst. In de gevel werd een mozaïek aangebracht. Uit het tariefoverzicht in de bijlage van het boekje 'Ruimte' dat de Vereniging van beoefenaars van Monumentale Kunsten (VbMK) in 1956 publiceerde, blijkt dat mozaïek de duurste techniek was. Dit hing samen met de arbeidsintensieve uitvoering ervan en met de materiaalkosten.

Het mozaïek op de gevel van de school is een figuratief vormgegeven, vlakke afbeelding opgebouwd uit gekleurde glassteentjes, waardoor er een polychrome voorstelling is ontstaan. Op een wit, grijs en lichtblauwe achtergrond zien we 15 silhouetachtige figuurtjes in zwart, donkerblauw en rood, deels van opzij, deels van voren of achteren afgebeeld. Jongens en meisjes, die met elkaar spelen, rond rennen of de activiteiten om zich heen gadeslaan. Geen naturalistische weergave maar gestileerde figuurtjes. De spelende kinderen roepen de associatie op van een zorgeloze kindertijd en past bij de sfeer van gedrevenheid en optimisme die de wederopbouwkunst kenmerkt. Het kunstwerk verwijst naar de functie van het gebouw.

In 2011 verhuisde de Koningin Julianaschool naar een nieuw gebouw en vestigde cluster 4-school de Optimist zich in het gebouw aan de Hoefbladstraat.

Laatste Update zaterdag, 15 november 2014