Moeder en kind

Moeder en kind
Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pallasstraat

Kunstenaar: Henk Visser

Materiaal: beton

Jaar: 1981

Beschrijving:

Aan de Pallasstraat in Emmeloord staat op een hoge sokkel het betonnen kunstwerk "Moeder en kind", dat door Henk Visser vervaardigd is. Beton heeft een aantal voordelen ten opzicht van natuursteen, waar Visser aanvankelijk, vanuit zijn traditionele opleiding veel mee werkte. Zo zijn grotere afmetingen mogelijk door het gebruik van een wapening en vrijere vormen door het gieten. Visser heeft het beton gestort in een gietvorm en vervolgens getrild. Na het uitharden heeft hij het oppervlak bewerkt met een bouchardhamer waardoor een ruw oppervlak ontstond met regelmatig verspreide puntjes. Deze sierafwerking noemen we boucharderen.

Het  kunstwerk is figuratief, je kunt heel duidelijk zien wat het voorstelt. Moeder en kind dansen hand in hand in de rondte, waarbij ze achterover leunen. De driehoekscompositie zorgt voor een dynamisch beeld. Het kunstwerk vertoont kenmerken van het expressionisme, sterk vereenvoudigde vormen zonder details. De kunstenaar wilde niet zozeer de werkelijkheid weergeven, maar heeft vooral zijn gevoelens ten aanzien van die werkelijkheid willen uitdrukken. In het expressionisme stond de natuurlijke gelijkenis van de voorstelling niet langer op de eerste plaats, de natuurlijke vormen maken plaats voor de persoonlijke interpretaties. Het kunstwerk lijkt beïnvloed door de opvattingen van schilders zoals Constant Permeke en Gustaaf (Gustave) De Smet.

bscGustaaf De Smet, Dorpszonnetje

Kunstenaar

Hendrik Cornelis (Henk) Visser is op 19 augustus 1917 in Rijsbergen (gemeente Zundert) geboren. In 1936 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg. Daarna vervolgde hij zijn opleiding van 1937 - 1940 aan de modelklas van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Visser woonde en werkte tot 1955 in Seppe (gemeente Hoeve) verhuisde naar Zutphen en vestigde zich in 1965 in Deventer. Henk Visser overleed op 11 december 1991 in Deventer.

Henk Visser was beeldhouwer en graficus. Hij werkte veel in hout, Franse kalksteen, kunststeen en terras-gips. Zijn werk is  figuratief. Zijn onderwerpen waren vrouwen figuren, engelen en menselijke figuren.

Kunstwerken van Henk Visser zijn o.a. te vinden in Deventer, "Joost Hiddes Halbertsma - Woensdrecht, Bevrijdingsmonument (1949) - Roosendaal, Knielende boer (1975) - Nunspeet, Samenspel (1976) - Scheerwolde, Spelende kinderen (1977) en Emmeloord, Moeder en kind (1981).

Laatste Update zondag, 12 oktober 2014