Man en vrouw in de zon

Man en vrouw in de zon
Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon

Plaats: Emmeloord

Locatie: Park West

Kunstenaar: Auguste Manche

Materiaal: brons

Jaar: 1966

Beschrijving:

Op 15 januari 1965 werd bekend gemaakt dat de rundveefok-  en controlevereniging Noordoostpolder in de algemene vergadering besloten had om ƒ 4000,- van het batig saldo te bestemmen voor de aankoop van een kunstwerk, dat in de omgeving van het landbouwhuis geplaatst zou worden. Een jaar later werd het bronzen kunstwerk, 'Man en vrouw in de zon' van beeldhouwer Auguste Manche op De Deel geplaatst. In overleg met de kunstenaar werd het kunstwerk in 1996 verplaatst naar de binnenplaats achter het gebouw van Sinke Makelaardij aan De Deel. Vanwege de renovatie van de Deel is 'Man en vrouw in de zon' in september 2009 in de vijver in Park West geplaatst.

Het expressionistische beeld stelt een man en een vrouw voor die met uitgestrekte armen naar de boven hen hangende zon reiken. De zon is in het kunstwerk een metafoor voor energie. De plastiek heeft een open vorm waardoor het een lichte indruk maakt. Tussen de beide figuren is een restvorm ontstaan die voor het open karakter een belangrijke rol speelt. De ranke figuurtjes zijn door Manche gestileerd weergegeven waardoor ze geen persoonlijke kenmerken hebben. Het kunstwerk past in de traditie van de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw, waarin de figuratie van de jaren '50 meer abstract en gestileerd wordt uitgevoerd.

bron: www.denoordoostoplder.nl

Kunstenaar

Auguste (August) Adrianus Maria (Guus) Manche is op 29 november 1916 in 's Hertogenbosch geboren. Auguste Manche woonde en werkte van 1963 tot 1969 in Arnhem, verhuisde naar Neerbosch en vestigde zich begin jaren negentig in het Oostenrijkse Kapfenstein. Op 3 augustus 2000 overleed Manche op 83-jarige leeftijd in Anger (Oostenrijk).

Auguste Manche maakte figuratieve bronzen beelden. De onderwerpen waren mytholigie, (spelende) kinderen en vrouwenfiguren. In Gelderland vindt je veel kunstwerken van Mache. In Huissen, 'De wilde man' (1979), Wijchen, 'Tijl Uilenspiegel' (1966), Zevenaar, 'Meisje met tamboerijn' en 'Turner' en in Arnhem, 'Bremer stadsmuzikanten' (1966) en 'Teken' (1970). In Zwolle, zonder titel (1957), in Venray, 'Keramisch reliéf' (1963), in Druten, 'Vier Duiven' (1969) en in Emmeloord, 'Man en vrouw in de zon' (1966).

Laatste Update zondag, 23 april 2017