Kop in t zand

Kop in t zand
Kop in t zand Kop in t zand Kop in t zand Kop in t zand

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Greet Grottendieck

Materiaal: brons

Jaar: 2004

Beschrijving:

In het park aan de Verhagenlaan staan 2 struisvogels van brons. Het kunstwerk is naturalistisch zoals alle beelden van kunstenares Greet Grottendieck duidelijk herkenbaar zijn. Omdat Grottendieck is uitgegaan van hoe iets er in het echt uitziet wordt de voorstelling figuratief genoemd. Het kunstwerk is, voordat het in brons is afgegoten, in klei geboetseerd.

Greet Grottendieck heeft het kunstwerk de titel 'Kop in 't zand' gegeven. Er wordt altijd gezegd dat struisvogels hun kop in het zand steken als ze bang zijn. Dat is echter een fabeltje. Deze houding zou de struisvogel in de natuur fataal kunnen zijn omdat hij zich dan niet kan verweren. Bovendien zou de kans groot zijn dat hij stikt. Als er gevaar dreigt probeert een broedende struisvogel zich te verschuilen door plat op de grond te gaan liggen met uitgestrekte hals, om minder op te vallen. Maar als het gevaar te dichtbij komt zet hij het gewoon op een lopen, waarbij hij een snelheid van 70 km per uur kan halen. De nek van de struisvogel maakt bijna de helft van zijn lengte uit. Omdat het dier zo'n lange nek heeft kan hij niet bij zijn kop komen. Als hij jeuk heeft legt hij zijn kop op de grond en schuurt er lekker overheen. Van achter lijkt dat alsof de struisvogel zijn kop in 't zand steekt. 

De struisvogels zijn door de stichting A.D. van Eck-fonds samen met zeven andere bronzen kunstwerken aangeschaft voor het kunstproject "Huisje, boompje, beestje", een wandeling langs kunst op kniehoogte. In de nacht van 23 op 24 september 2008 hebben dieven 'Haan' van Joop Hekman, 'Zeehond' van Theresia van der Pant, de vos 'Reenert' van Joop Houthuijzen, 'Pelikaan' en 'Boomkikker Max' van Ed Schouten en 'Amsterdams grachtenhuis' van Gerda Rubinsteinn buitgemaakt. Alleen de lammetjes, die aan het begin van de kunstroute vlakbij de huizen staan, hebben de dieven ongemoeid gelaten, evenals 'Kop in 't zand'. De sokkel van het natuurstenen kunstwerk 'Kikker' was met een hamer bewerkt, maar het beeld bleef gespaard. Volgens de Flevopost heeft een getuige hamerslagen gehoord en een vaag licht gezien bij één van de beeldjes. 

Kunstenaar

Greet Grottendieck is op 22 februari 1943 in Den Haag geboren. Haar vader had een bromfiets- en rijwielhandel in Den Haag. Daar zat zij graag te prutsen. Toen het op de ulo mis ging, is ze bij haar vader in de zaak gekomen. Zij leefde zich toen vooral uit in het maken van mooie etalages. Daarvoor schilderde zij achtergronden en maakte bewegende poppen. Haar vader vond dat prachtig en de mensen verdrongen zich voor de etalage. Het eerste echte beeld dat zij maakte, was een buste van haar vader.

In 1965 verhuisde zij naar de Veluwe, trouwde en kreeg drie kinderen. Zij verwierf bekendheid als Greet Jaspers-Grottendieck toen zij haar eerste grote opdracht kreeg voor een kunstwerk dat het toerisme in Epe moest stimuleren. Zij maakte in 1987 het beeld van een rustende fietsster dat in 2010 gestolen is. Na haar scheiding is zij zich echt op beeldhouwen gaan toeleggen. Grottendieck is autodidact. Zij slaagde 'Cum Laude' voor alle vakken na een tweejarige opleiding Creatieve Handvaardigheid aan de Apeldoornse Volksuniversiteit. Uiteindelijk heeft het boetseren, met de latere overgang naar brons de overhand gekregen.

Haar kunst is duidelijk herkenbaar, haar beelden van mens en dier hebben altijd dat gemoedelijke, vaak met een onverwachte komische noot. In een kranten interview zegt ze:" Mijn werkstukken zet ik midden tussen de mensen neer. De figuren die ik uitbeeld kun je overal tegen komen".

Door heel Nederland staan beelden van Greet Grottendieck. Zo staat bij de Grote Kerk in Apeldoorn "Koningin Wilhelmina". Bij kasteel de Cannenburgh in Vaassen herkent u "Maarten van Rossum" en een levensechte "Golfer" staat bij de entree van de Scherpenberg in Lieren. "De Weg" op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn, is een vredige plek om tot rust te komen. In Vaassen staat een "Moluks gezin", de "Vechtertjes" vindt u bij de Vecht in Terwolde en in Emmeloord staat "Kop in 't zand".

Laatste Update donderdag, 22 januari 2015