Gevelobject

Gevelobject
Gevelobject Gevelobject Gevelobject Gevelobject Gevelobject

Plaats: Emmeloord

Locatie: Moerasandijviestraat

Kunstenaar: Willem Kaars

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1960

Beschrijving:

Op het voormalig gebouw van de Koningin Julianaschool aan de Moerasandijviestraat bevindt zich een gevelkunstwerk. Het onderwerp van het figuratieve kunstwerk ligt dichtbij de functie van het gebouw waarvoor het gemaakt is, spelende kinderen, een thema dat we vaak bij scholen aantreffen. Het decoratieve kunstwerk is een typisch voorbeeld van de Nederlandse wederopbouwkunst waarbij het beeld de functie van het gebouw aan het publiek uitlegt. Op de kopgevel van het hoofdgebouw zien we 6 spelende figuurtjes die over de gehele hoogte van de gevel, boven elkaar, zijn geplaatst. Ze spelen haasje over, hollen en springen. De vormen zijn vereenvoudigd en gestileerd tot een samenspel van lijnen en vlakken. Het kunstwerk is samengesteld uit onregelmatige vormen die gezaagd zijn uit natuursteen.

Net als alle andere straten in de oudste wijk van Emmeloord is de Moerasandijviestraat vernoemd naar onkruid. Moerasandijvie is een pioniersplant die alleen op pas drooggevallen land groeit. De stengel van moerasandijvie is hol. De holte zorgt ervoor dat lucht naar de wortels kan die in de natte zuurstofarme bodem staan.

Kunstenaar

Willem (Wim) Kaars is geboren en getogen in Den Haag. Hij studeerde aan de Koninklijke Kunstacademie van Beeldende Kunsten in Den Haag waar hij Sari Heykoop leerde kennen. Na het bombardement op Rotterdam, waarbij Sari haar naaste familie verloor, gingen zij samenwonen. In 1950 trouwde Willem Kaars en Sari Heykoop en werden beheerders van de jeugdherberg Oosterland op het voormalige eiland Wieringen. Na de watersnoodramp in 1953, die ook voor de herberg in Den Oever grote gevolgen had, verhuisde het kunstenaars echtpaar naar Terschelling om voor de NJHC de jeugdherberg Hanskedune te beheren. Tot 1981 hebben zij dit werk samen gedaan. Daarnaast runde zij van 1955 tot 1992 een kunstwinkel waar zij o.a. eigen gemaakte producten verkochten. Op 19 juli 2001 overleed Willem Kaars op 79 jarige leeftijd. Bron: de Wadden clubs

Laatste Update woensdag, 12 juli 2017