Four rectangles

Four rectangles
Four rectangles Four rectangles Four rectangles Four rectangles

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pallasstraat

Kunstenaar: Carlo Kroon

Materiaal: staal

Jaar: 1981

Beschrijving:

Aan de Pallasstraat staat op een grasveld het kunstwerk 'Four rectangles' van de kunstenaar Carlo Kroon uit Ruinerwold. Het ruimtelijk object is basaal opgezet en uitgevoerd. Een minimalistisch kunstwerk, zuiver abstract, ontdaan van iedere opsmuk of expressie. Rectangle is het Engelse woord voor rechthoek. En die zie je hier ook, vier rechthoeken van roestvrijstaal. Roestvrijstaal is glad, vangt het licht en glanst, vooral als de zon erop schijnt. Aan de bovenkant leunen de rechthoeken tegen elkaar. De schuine opstelling doorbreekt het horizontale karakter van de omgeving. Het object heeft een open vorm. Je kunt er van alle kanten doorheen kijken en er tussendoor lopen. De aanwezige ruimte binnen en tussen de vorm is net zo belangrijk als de vorm zelf, daarom noemen we dit een ruimte-omvattend kunstwerk.

De kunstenaar heeft het kunstwerk in opdracht van het A.D. van Eckfonds gemaakt. Volgens de gegevens van de gemeente werd het kunstwerk in 1981 geplaatst, maar op de webiste van Carlo Kroon wordt het jaartal 1984 vermeld.

Kunstenaar

Carlo Kroon is op 30 oktober 1946 geboren in Hilversum. Na de middelbare school studeerde Kroon van 1968 – 1972 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. In 1972 startte hij een zelfstandige beroepspraktijk als beeldend kunstenaar. Hij onderzoekt op vele manieren materialen om zo op een eigen manier zijn beeldende ideeën vorm te kunnen geven. Kroon is een veelzijdige kunstenaar, hij maakt zeefdrukken, schilderijen, foto's, performances, installaties en objecten. De vier natuur elementen aarde, water, vuur en lucht staan centraal in zijn kunst. Een ander belangrijk element is de sfeer van de locatie waarvoor een beeld gemaakt wordt. In de jaren '90 van de vorige eeuw heeft hij in zijn werk veel 'schrijvend neon' verwerkt. Kramer doceerde vele jaren aan de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving (AKI) in Enschede.

Hij werkte in monumentale opdrachtsituaties wel samen met Loes Heebink zoals in Rhoden. Kroon realiseerde monumentale objecten in de openbare ruimte van Veenendaal, Hoogeveen, Gieten, Boven-Pekela, Zwolle,  Emmeloord en Meppel. Zijn werk is ook aanwezig in talloze museum-, bedrijfs- en privé-collecties, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem, CODA Museum Apeldoorn en Rijksmuseum Twenthe, De Fundatie in Heino/Zwolle, Fries Museum in Leeuwarden, AkzoNobel, ABN-Amro, Rabobank, Fortis Bank, Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Universiteit Twente.

Laatste Update vrijdag, 16 januari 2015