Danseres

Danseres
Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres

Plaats: Emmeloord

Locatie: Harmen Visserplein

Kunstenaar: Jan de Graaf

Materiaal: brons

Jaar: 1990 / 2012


Beschrijving:

In 1975 werd op het Harmen Visserplein het Muzisch Centrum geopend. Het Muzisch Centrum verzorgt opleidingen op het gebied van muziek, beeldende kunst en dans. In de derde week van maart 1990 was voor het Musisch Centrum het bronzen kunstwerk ‘Danseres’ geplaatst van de hand van Jan de Graaf. De kunstenaar verbeeldde een klassieke balletdanseres. Bevroren, zonder enige suggestie van een beweging, die eventueel aan de staande pose vooraf gegaan was of die nog moest komen. Sierlijk en gracieus gaf zij een voorproefje van wat de bezoeker binnen in het Muzisch Centrum kon verwachten. 

  

Foto's van de gestolen danseres.

In het weekend van 8 en 9 januari 2011 is het beeld ontvreemd. Jan de Graaf had destijds een reeks van vijf bronzen ballerina's in verschillende poses gemaakt. Na de diefstal heeft de gemeente Noordoostpolder een optie op een nog beschikbaar exemplaar genomen. Toen bleek dat het gestolen kunstwerk niet teruggevonden werd is het beeld voor € 15.000,- aangekocht. Op 23 februari 2012 werd de nieuwe danseres door wethouder Wouter Ruifrok onthuld. Het 132 cm hoge en 33 cm brede gestileerde beeld staat op een bronzen voetplaat die stevig op de sokkel verankerd is om nieuwe diefstal te voorkomen.

De voorstelling is duidelijk. Er is geen misverstand mogelijk, je herkent wat daar staat. Zo'n beeld noemen we dan figuratief. Jan de Graaf zegt zelf: “Ik maak geen beelden waar je een boek met uitleg naast moet leggen”. Het danseresje draagt spitzen aan haar voeten en haar dunne jurk valt soepel om haar lichaam. Haar lange haar is achter op haar hoofd tot knotje samengebonden. Ze heeft haar rug recht, de schouders naar achteren, het rechterbeen naar voren gestrekt en de armen langs haar lichaam zo gedraaid dat de handpalmen sierlijk naar boven wijzen. De danseres houdt haar hoofd een beetje achterover, de kin in de lucht. De Graaf weet schoonheid te koppelen aan herkenbaarheid en tederheid. Ingetogen en verstilt, verwelkomt het danseresje de bezoekers van het Muzisch Centrum.

'Danseres' is door Jan de Graaf geboetseerd en in een gieterij in brons afgegoten. Haar bruine groene kleur kreeg het kunstwerk door het kunstmatig te patineren. Een bronzen beeld dat niet gepatineerd is krijgt in de loop der tijd, onder invloed van de weersomstandigheden, een doffe groene kleur. Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen is het kunstwerk afgedekt met een waslaag. Het beeld is niet massief, maar hol van binnen.

Het kunstwerk is gesigneerd: jan o4 0401 2/5. Hieruit kunnen we opmaken dat dit kunstwerk een afgietsel is van een serie van 5 identieke beelden en dat deze danseres de tweede uit de serie is.

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

Jan de Graaf is op 29 januari 1948 in Dordrecht geboren. Hij studeerde van 1971 - 1976 aan de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam. De Graaf maakt voornamelijk figuratieve, bronzen plastieken en ontwikkelde zich tot een kunstenaar met een geheel eigen persoonlijkheid. Soms kleedt hij zijn bronzen figuren aan door ze te beschilderen.

Jan de Graaf heeft een karakteristieke stijl ontwikkeld. Vrouwen en kinderen zijn meestal zijn inspiratiebron. Spelend of pratend, zo van de straat geplukt. Het opmerkelijke is dat de vormen niets hebben van de normale proporties. Tijdens het boetseren stileert hij zijn beelden. Beeldkenmerkend zijn de kleine kraalogen, die vitaal het leven inkijken en de grote oren die alles opmerken. In de afwerking bewijst De Graaf zijn grote vakmanschap. Hij weet schoonheid te koppelen aan herkenbaarheid en heeft gevoel voor humor, maar ook voor tederheid. De Graaf maakt voornamelijk bronzen plastieken die van begin tot eind helemaal door hem zelf gemaakt worden. Alleen de smeltkroes wordt door de bronsgieter bediend. Eenvoudig en sierlijk, zo kunnen we de beelden van Jan de Graaf typeren.