Baksteenreliëf

Baksteenreliëf
Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf

Plaats: Emmeloord

Locatie: Europalaan 42

Kunstenaar: D. Bos

Materiaal: Baksteen

Jaar: 1970

Beschrijving:

Van 1969 – 1970 werd aan de Europalaan kerkgebouw ‘De Ontmoeting’ gebouwd naar een ontwerp van de architecten Henri Tino Zwiers (1900-1992) en Eric Maarten Fontein (1932), een zaalkerk onder lessenaarsdak in licht sculpturale vormen. Voor een budget van ƒ 800.000,-  (€ 360.000,-) moest een kerkgebouw worden neergezet. Voor de toepassing van kunst bleef omgerekend zo'n € 1000,- over.

Kunstenaar D. Bos ontwierp het baksteenreliëf aan de voorgevel. Het kerkgebouw heeft een beton skelet, zodat de muren niet dragend zijn. Daarom was het technisch mogelijk de gevel te voorzien van siermetselwerk. In een in de bakstenen muur uitgespaarde opening is door middel van bakstenen het reliëf ingevoegd. De kunstenaar heeft een techniek toegepast die zich vanzelfsprekend voegt naar het gebouw. Hij heeft de natuurlijke kleuren van de baksteen aangehouden, waardoor het kunstwerk en de muur in elkaar overlopen. De heer Stam, metselaar bij aannemersbedrijf De Graaf heeft het metselwerk uitgevoerd. Door verschillende baksteenverbanden en metselrichtingen toe te passen ontstond een abstracte voorstelling met een levendig oppervlak. De plasticiteit wordt vergroot door het spel van licht en schaduw.

De kerk- en bijzaal kunnen door middel van een driedelige schuifwand gescheiden worden. Voor deze wand ontwierp architect Eric Maarten Fontein een figuratieve schildering met als onderwerp de inpoldering. Op de rechtse deur zien we een dijk van basaltblokken en het IJsselmeer. De middelste deur verbeeldt een polderlandschap met grasland en korenvelden. Op de linkse deur zijn elementen uit Emmeloord afgebeeld. Het orgel, dat in 1970 werd gebouwd door de firma Ernst Leeflang, is in 2013 gerenoveerd door orgelbouwer René Nijsse uit Oud-Sabbinge.

De naam D. Bos staat vermeld in de publicatie: Beeldende Kunst in de gemeente Noordoostpolder, oktober 1981

Laatste Update woensdag, 22 maart 2017