Abstract figuur

Abstract figuur
Abstract figuur Abstract figuur Abstract figuur Abstract figuur Abstract figuur

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pallasstraat

Kunstenaar: Henny Zandjans

Materiaal: tempex / spuitbeton

Jaar: 1981

Beschrijving:

In de Pallasstraat staat sinds 1981 het kunstwerk 'Abstract figuur'. Het is gemaakt door de kunstenaar Henny Zandjans uit Diepenheim. Het object heeft een tempex kern met daaroverheen een dun laagje spuitbeton, een betonmengsel dat met perslucht op een ondergrond wordt gespoten, waardoor het tot zeer sterk beton verhardt. In de organische vorm speelt de tussenruimte een belangrijke rol. De openingen maken de ruimte rondom het beeld voelbaar. De ruimte eromheen wordt bij het kunstwerk betrokken.

Het is een vrijstaand  en ruimte-veroverend kunstwerk, maar is het nu abstract of figuratiefDe sculptuur heeft geen specifiek vooraanzicht. Als je er omheen loopt kun je het op verschillende manieren bekijken. Het kunstwerk is gebaseerd op concrete vormen maar neigt naar het abstracte. Het is een geabstraheerde vrouwenfiguur. Als je goed kijkt herken je er een mollige vrouw met lang haar in die heel ver achterover helt. Henny Zandjans sluit abstraheringsprocessen in zijn werk niet uit, maar deze mogen nooit ten koste gaan van de herkenbaarheid van het onderwerp.

In het park aan de Gooilaan staat de sculptuur 'Tors' uit 1999, eveneens van deze kunstenaar.

Kunstenaar

Henny Zandjans is op 18 november 1953 in Diepenheim geboren. Van 1970 tot 1975 studeerde hij schilderen en beeldhouwen aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Daarna vervolgde Zandjans zijn opleiding aan de Academie Minerva  in Groningen waar hij van 1975 tot 1979 les nam in beeldhouwen en tekenen.

Henny Zandjans is een traditioneel beeldhouwer die vaak klassieke thema's behandelt. Hij is in zijn werk voortdurend bezig om de essentie van wat hem op dat moment bezig houdt weer te geven. Om dat te bereiken blijft hij dicht bij zichzelf op zijn manier van waarnemen. Beeldhouwen is voor hem een levensstijl waarbinnen ambachtelijke waarden even belangrijk zijn als eeuwenoude en tijdloze sculpturale overwegingen. Wanneer je Zandjans aan het werk ziet in zijn atelier zie je een gedreven mens die voortdurend teruggrijpt op de meest basale vaardigheden in zijn vak. Hij gebruikt volumes, vlakken, lijnen en juiste vormverhoudingen om bijvoorbeeld beweging, emotie, kracht, vrijheid en evenwicht zichtbaar te maken.

Werk van Zandjans vindt je o.a. in Diepenheim – Judith, Oldemark – Lastdraagster (1980), Borculo – Vrijheidsstrijder (2004), 's Gravenzande – Hermes (1989) en Paard en Ruiter, Musselkanaal – Bruintje Beer (1995)  Vollenhove – Durgerdammervissers (2000) en in Emmeloord  – Abstract figuur (1981) en Tors (1999).

Laatste Update donderdag, 18 augustus 2016