Spelende paarden

Spelende paarden
Spelende paarden Spelende paarden Spelende paarden Spelende paarden Spelende paarden

Plaats: Creil

Locatie: Graaf Florislaan

Kunstenaar: Monica Elias-van Panthaleon van Eck

Materiaal: brons

Jaar: 1967

Beschrijving:

De Dorpskern van Creil wordt bepaalt door een rechthoekig plein bij de kruising van de Galamalaan en de Graaf Florislaan. Deze straten zijn vernoemd naar een verhaal over de strijd van Graaf Floris ll van Holland en de Friese edelman Galo Iges Galama die zijn recht als eigenenaar van het Creiler Woud claimde. Galama stoorde zich aan het gedrag van Floris ll die de gewoonte had om juist daar te gaan jagen. Tijdens een jachtpartij in 1119 nam Floris ll de wapens, jachthonden en buit van Galama's dienaren in beslag. Galama bezwoer zich op hem te wreken en er volgde een tweekamp waarbij Floris II gewond raakte. In 1121 overleed Graaf Floris ll aan de verwondingen die hij tijdens de tweekamp met Galama had opgelopen.

Op het dorpsplein staat het kunstwerk 'Spelende paarden' dat op 30 april 1968 onthuld werd door burgemeester F.M. van Panthaleon baron van Eck. Het beeldje is in opdracht van het A.D. van Eckfonds ontworpen voor het winnende dorp Creil door de dochter van de burgemeester, de kunstenares Monica Elias-van Panthaleon barones van Eck. In 1967 behaalde Creil het hoogste aantal punten in de wedstrijd elementen die voor de dorpen in de Noordoostpolder was uitgeschreven ter gelegenheid van 25 jaar droog.

Het is een figuratief kunstwerk. We zien twee paarden die op hun achterbenen tegenover elkaar staan. Het lijken naturalistisch vormgegeven paarden, maar bij nadere beschouwing blijken de paarden slechts aanzetten van de voorbenen te hebben. Door de reductie van de ledematen is een beweeglijker en daardoor intrigerend beeld ontstaan. Aan de huid kun je zien dat de paarden eerst gemodelleerd zijn voor ze in brons werden gegoten. Dat gieten doen de meeste kunstenaars niet zelf, dat gebeurd in een daartoe gespecialiseerde bronsgieterij. 'Spelende paarden' is ongeveer 50 cm groot en op een betonnen sokkel geplaatst zodat de plastiek op ooghoogte staat. Zijn het wel 'spelende paarden' of refereert het kunstwerk aan de strijd tussen graaf Floris II en Galo Iges Galama?

Kunstenaar

(Jacoba Gijsberta) Monica van Panthaleon barones van Eck is op 23 november 1939 in Amersfoort geboren. Zij studeerde 1 jaar aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers in Amsterdam. Van 1960 – 1965 studeerde zij aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam waar de beeldhouwers Piet Esser, Paul Gregoire en Cor Hund haar leermeesters waren. Monica Elias-van Panthaleon van Eck is beeldhouwer en tekenaar. Haar werk is overwegend figuratief. Het uitgangspunt is het wezen van het onderwerp begrijpen en dit in beeldtaal om te zetten. Daarin zoekt zij naar de kracht en het ritme van haar figuren en realiseert zich al boetserend dat zij het liefst een monumentaal sculptuur wil creëren. Zo ontstaan krachtige, evenwichtige beelden met een grote zeggingskracht en herkenning.

Naast het kunstwerk 'Spelende paarden' in Creil bevindt zich in het politiebureau aan het Harmen Visserplein in Emmeloord, het wandreliëf "Twee paarden", eveneens van de hand van Van Pathaleon van Eck. Het kunstwerk is aangeboden door de vader van Monica, François Marinus van Panthaleon baron van Eck, die van 5 juli 1962 tot 1 februari 1973 de eerste burgemeester van Noordoostpolder was. Het kunstwerk verbeeldt de kracht en dynamiek die van de politie mag worden verwacht. In Amsterdam staat een Ruiterstandbeeld, in Schoonebeek 'Baltsende korhoenders' (1971), in Oegstgeest 'Willibrord en Schip' (1990) en in Arnhem 'Grietje' (2002).

.

 

Laatste Update zondag, 25 juni 2017