Kraanvogel

Kraanvogel
Kraanvogel Kraanvogel Kraanvogel

Plaats: Creil

Locatie: Graaf Florislaan 51

Kunstenaar: Kunstenmakercollectief Creil

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: onbekend

Beschrijving:

In 1957 - 1958 werd aan de Graaf Florislaan de R.K. Sint Nicolaaskerk gebouwd naar plannen van J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys en L.A. van der Bosch. Het is een opvallende vierkante kerk in de vorm van een stolpboerderij. Naast de kerkzaal staat een kleine vrijstaande klokkentoren met ronde voet en daarop een witte open constructie. De betonnen klokkenstoel is boven de uitstekende doopkapel aangebracht. Toen de kerk eind 2004 omgebouwd werd tot een modern Zorg- en Welzijnscentrum was er voor de klok geen plaats meer. Deze is verplaatst naar de klokkenstoel op de begraafplaats aan de Koning Radboudlaan. Het kunstenmakercollectief Creil dat bestaat uit Jos Becker, Lauran Hermus en Jan Meurs heeft voor in de lege klokkentoren een kraanvogel van roestvrijstaal gemaakt.

De kraanvogel is het beroemdste vouwsel uit de Japanse vouwkunst origami. De kraanvogel is in de Japanse cultuur een symbool voor lang leven, gezondheid, hoop en geluk. Volgens een legende zou de kraanvogel, in het Japans Tzuru, 1000 jaar leven. Wie een kraanvogel voor iemand vouwt en deze als geschenk geeft, wenst hem of haar dan ook 1000 jaar geluk en gezondheid toe. Zoiets als bij ons "nog vele jaren". Wie ziek is en 1000 kraanvogels vouwt, is zo weer beter, zegt men in Japan.

De kraanvogel is na de Tweede Wereldoorlog ook een symbool voor de vrede geworden. Sadako Sasaki was bijna twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de Amerikaanse atoombom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel. Tot haar twaalfde leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas, toen ze plotseling leukemie kreeg. In de hoop haar ziekte te overwinnen begon ze met het vouwen van 1000 origami-kraanvogels. Helaas heeft ze haar doel niet bereikt. Op 25 oktober 1955 stierf ze aan kanker, nadat ze maar liefst 644 papieren kraanvogels gevouwen had. Haar vrienden hebben de resterende kraanvogels gevouwen en met haar begraven. In 1958 is in het Vredespark in Hiroshima een beeldje van Sadako Sasaki onthuld waarbij zij een gouden kraanvogel boven haar hoofd vasthoudt. Aan de voet van het beeldje staat op een plaquette: "Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde". Sindsdien worden over de hele wereld kraanvogels gevouwen als symbool voor de vrede.

Laatste Update dinsdag, 20 december 2016