Figurenomloop

Figurenomloop
Figurenomloop Figurenomloop

Plaats: Creil

Locatie: Galamalaan 35

Kunstenaar:

Materiaal: koper

Jaar: 2005

Beschrijving:

In 1956 werd de Ontmoetingskerk gebouwd naar een ontwerp van C.W. Schaling. De Ontmoetingskerk heeft een prominente plaatsing aan de Ringweg. De kerk is beeldbepalend in het silhouet van Creil. Via de toreningang bereikt men de kerkzaal.

Op 13 januari 2005 brak rond 19.00 uur brand uit in de kerktoren. De spits ging in vlammen op, het dak, de wijzerplaten en de haan ging verloren, de toren zelf en het hangwerk van de luidklok liepen flinke schade op. De kerk, waar in de kopgevels zeshoekige ramen van Berend Hendriks zitten, had nagenoeg geen schade opgelopen.

Twaalf dagen na de brand werd begonnen met het herstel van de toren. Tijdens de restauratie van de 35 m hoge klokkentoren werd boven de ingang een koperenen figurenomloop aangebracht die het verhaal verteld van Flevoland en Creil in het bijzonder. Eén van de figuren die langskomt is de kiekendief, een echte moerasvogel. Flevoland is één van de weinige plekken in Nederland waar de bruine kiekendief nog voorkomt. Na de drooglegging van Flevoland zorgden de uitgestrekte rietvelden voor de komst van de bruine kiekendief naar het gebied. Het silhouet van de kiekendief werd het symbool van de provincie. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gebruikte de kiekendief jarenlang als beeldmerk nadat technisch tekenaar Jan van Dijk een exemplaar had getekend voor de Atlas van Flevoland. Begin jaren 1980 besloot een medewerker van de net opgerichte VVV het karakteristieke silhouet van de vliegende bruine kiekendief als symbool voor Flevoland te gebruiken. Het werd een rage, veel Flevolandse auto's rijden rond met een sticker van de kiekendief op de achterkant. De tulpen in de figurenloop staan voor de bollenteelt bij Creil. Water is één van de basisbehoeften van een tulp en belangrijk voor de groei en kwaliteit van de bol. In tijden van droogte moeten de tulpenvelden beregend worden. Vandaar dat de beregeningshaspel in de figurenloop niet ontbreekt. Verder zijn afgebeeld de karakteristieke Schokbetonboerderij en de windmolens die in dit gedeelte van de Noordoostpolder langs de IJsselmeerdijk staan. De vissen verwijzen naar de periode voordat de Noordoostpolder drooggelegd was. De scheepjes van Creil, het symbool van het dorp, refereren aan het kunstwerk 'Zeilschepen' van Eric Claus. Tijdens de ontginning van de Noordoostpolder werd er nog geploegd met paarden, vandaar een paard voor een ploeg. De twee sporters refereren aan de sportiviteit van het dorp en de middeleeuwse ridder te paard verwijst naar het verhaal over de strijd tussen Graaf Floris II van Holland en de Friese edelman Galo Inges Galema. De figurenloop hoort op gezette tijden rond te draaien maar is al lange tijd buiten werking.

 

Laatste Update woensdag, 01 november 2017