Figurenomloop Ontmoetingskerk

Figurenomloop Ontmoetingskerk
Figurenomloop Ontmoetingskerk Figurenomloop Ontmoetingskerk

Plaats: Creil

Locatie: Galamalaan 35

Kunstenaar: Pieter Faber

Materiaal: koper

Jaar: 2004


Beschrijving:

In maart van het jaar 1982 lieten de Creilenaren het A.D. van Eckfonds weten dat het dorp in aanmerking wilde komen voor een kunstwerk. Na een aanvankelijk afwachtende houding van het fonds besloot men na enige tijd toch medewerking te verlenen. De inwoners deden zelf een aantal suggesties zoals een speelwerk in de toren van de Ontmoetingskerk. Na een lange procedure schonk het A.D. van Eckfonds in 1984 niet een figurenomloop aan Creil, maar het kunstwerk 'Zeilschepen'. In 2004 liet Pieter Faber de lang gekoesterde wens alsnog in vervulling gaan. Faber startte in 1972 samen met zijn broer Hendrik het bedrijf 'Faber Betonpompen' in Creil. In 1975 breidden zij op een tweede locatie uit met een machinefabriek. In 1995 nam Pieters zoon Richard het bedrijf voor 50% over van zijn vader en werd de machinefabriek voor 2/3 verkocht aan de heren Staring & Poppe. In 2004 werd Richard volledig eigenaar van Faber Betonpompen. Bij de bedrijfsoverdracht wilde Pieter Faber iets doen voor het dorp waar hij vanaf het begin gevestigd was. Hij maakte een koperen figurenomloop voor de toren van de Ontmoetingskerk. Omstreeks 1961 was er al eens een omloop met figuren in de kerktoren geplaatst. De nieuwe figurenomloop werd op dezelfde plek aangebracht en op 30 juni 2004 onthuld door dorpsvoorzitter Age Mulder.

De omloop vertelt het verhaal van Creil en omgeving. Eén van de figuren die langskomt is de kiekendief. Flevoland is één van de weinige plekken in Nederland waar de bruine kiekendief nog voorkomt. Na de drooglegging van Flevoland zorgden de uitgestrekte rietvelden voor de komst van de bruine kiekendief naar het gebied. Het silhouet van de kiekendief werd het symbool van de provincie. In opdracht van de regionale VVV ontwierp grafisch vormgever Gert Udo (1936-2017) het silhouet van de kiekendief als logo. Ter gelegenheid van de instelling van de provincie Flevoland maakte de kunstenaar Frans van der Ven een bronzen versie voor in de hal van het Provinciehuis. De tulpen in de figurenomloop staan voor de bollenteelt bij Creil. Water is één van de basisbehoeften van een tulp en belangrijk voor de groei en kwaliteit van de bol. In tijden van droogte moeten de tulpenvelden beregend worden. Toen Pieter Faber zijn broer Sipke met slangen zag slepen om te beregenen ontwikkelde hij de regenhaspel die daarna door Faber Machinefabriek gemaakt werd. Vandaar dat de beregeningshaspel in de figurenomloop niet ontbreekt. Verder zijn afgebeeld de karakteristieke Schokbetonboerderij en de windmolens die in dit gedeelte van de Noordoostpolder langs de IJsselmeerdijk staan. De vissen verwijzen naar de periode voordat de Noordoostpolder drooggelegd was. De scheepjes van Creil, het symbool van het dorp, refereren aan het kunstwerk 'Zeilschepen' van Eric Claus. Tijdens de ontginning van de Noordoostpolder werd er nog geploegd met paarden, vandaar een paard voor een ploeg. De twee sporters refereren aan de sportiviteit van het dorp en de middeleeuwse ridder te paard verwijst naar het verhaal over de strijd tussen Graaf Floris II van Holland en de Friese edelman Galo Inges Galema. De omloop met figuren hoort op gezette tijden rond te draaien maar de speeldoos is lange tijd buiten werking geweest.

Op 13 januari 2005 brak rond 19.00 uur brand uit in de kerktoren van de Ontmoetingskerk. Het vuur woedde in het bovendste deel van de toren, het dak, de wijzerplaten en de haan gingen in de vlammen op, de toren zelf en het hangwerk van de luidklok liepen flinke schade op. Het speelwerk, onderin de toren, liep waterschade op omdat het kletsnat was geworden van het bluswater.

Windpark Noordoostpolder, aan de westkant van de polder, bestaat uit 86 windturbines die circa 1,4 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit opwekken. Sinds 2016 doneert Koepel Windenerigie Noordoostpolder 20 jaar lang jaarlijks een bedrag van € 10.000,- aan 5 dorpen, waaronder Creil. De Ontmoetingkerk heeft in 2020 uit de windmolengelden een bijdrage van € 1000,- gekregen om de figurenomloop in combinatie met het uurwerk te repareren. De bijdrage was voor de aanschaf van onderdelen, de overige kosten werden door het kerkbestuur uit eigen middelen betaald.

Kunstenaar

Pieter Faber werd op 1 september 1941 in Bollingawier geboren. In 1959 emigreerde hij op 18 jarige leeftijd naar Nieuw- Zeeland om op een boerderij te gaan werken. Na een paar jaar startte hij met een compagnon een bedrijf in het aanleggen van riolering. Tijdens dat werk zag hij hoe fysiek en moeizaam men met een schop beton vanuit een kruiwagen in gasbetonblokken schepte. Hiervoor ontwikkelde hij een betonpomp die in 1968 op de markt kwam.

In 1972 keerde Pieter Faber terug naar Nederland en startte met zijn broer Hendrik 'Faber Betonpompen' in Creil. Faber was een echte ondernemer en uitvinder. Wat hij zag en bedacht dat maakte hij. Vooral nieuwe uitvindingen en ontwerpen. In 2004 nam zoon Richard het bedrijf van zijn vader over. Op 9 april 2016 is Pieter Faber op de leeftijd van 74 jaar overleden in een ziekenhuis in Heerenveen. Hij werd in Creil begraven.