Figurenomloop

Figurenomloop
Figurenomloop Figurenomloop

Plaats: Creil

Locatie: Galamalaan 35

Kunstenaar:

Materiaal: koper

Jaar: 2005

Beschrijving:

In 1956 werd de Ontmoetingskerk gebouwd naar een ontwerp van C.W. Schaling. De Ontmoetingskerk heeft een prominente plaatsing aan de Ringweg. De kerk is beeldbepalend in het silhouet van Creil. Via de toreningang bereikt men de kerkzaal.

Op 13 januari 2005 brak rond 19.00 uur brand uit in de kerktoren. De spits ging in vlammen op, het dak, de wijzerplaten en de haan gaan verloren, de toren zelf en het hangwerk van de luidklok lopen flinke schade op. De kerk, waar in de kopgevels zeshoekige ramen van Berend Hendriks zitten, heeft nagenoeg geen schade opgelopen.

Twaalf dagen na de brand is het herstel van de toren begonnen. Voor de renovatie is door de gemeente Noordoostpolder 19.000 euro beschikbaar gesteld. Als afsluiting van alle werkzaamheden wordt op 30 juni 2005 de windhaan weer op de toren geplaatst. Hij staat daar als verdediger van de kerk en keert zijn kop steeds naar de aanstormende winden, die de kwade machten verbeelden.

In de gerenoveerde toren is boven de ingang een koperen figurenomloop aangebracht, met symbolen die typerend zijn voor Flevoland en Creil in het bijzonder.

 

Laatste Update dinsdag, 25 november 2014