De Kunstbank

De Kunstbank
De Kunstbank De Kunstbank De Kunstbank De Kunstbank De Kunstbank

Plaats: Creil

Locatie: Noorderringweg

Kunstenaar: Laurens Morsink

Materiaal: beton, keramiek, eiken hout

Jaar: 2010

Beschrijving:

Landschapsbeheer Flevoland schreef in 2007 de Ommetjesprijsvraag uit, maak een plan voor een korte wandelroute dicht bij huis. Creil dient een plan in voor ‘Rondommetje Creil’. Het 4,2 km. lange pad vormt een rondgang rond het dorp. Natuurwaarde, milieueducatie en de geschiedenis van het gebied krijgen aandacht.

Op 22 maart 2007 heeft de jury van de Ommetjesprijsvraag de winnaar bekend gemaakt. Er waren maar liefst twintig inzendingen. Het Rondommetje Creil behoorde met Tollebeek tot de beste drie, Swifterbant is de winnaar.

Ook al was Creil geen winnaar, het wandelpad is er gekomen en is gefinancierd met geld van Europa (Leader), de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder. Op verschillende plaatsen zijn rustgelegenheden gecreëerd. Aan de Noorderringweg, bij de volkstuinen staat ‘de kunstbank', ontworpen door kunstenaar Laurens Morsink uit Enschede. Hij koos voor zijn ontwerp, twee betonnen schelpen, die aan de binnenkant bekleed zijn met vierkante mozaïek steentjes in verschillende tinten blauw. Tussen de schelpen is een eiken houten zitplank bevestigd. Het is goed rusten op dit zitobject dat staat op de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Niet alleen zijn er meerdere banken geplaatst, ook staat er een ooievaarsnest en is er een paddenpoel langs het tracé gegraven. Nergens in Europa zijn er plekken waar de rugstreeppad zo algemeen voorkomt als in de Noordoostpolder. Langs de route staan beelden van 'rugstreeppadden' met een boomstam als sokkel. Deze padden zijn aangekocht in Indonesië

.

Op 26 juni 2010 heeft oud-wethouder Leo Voorberg het wandelpad officieel in gebruik genomen.

Kunstenaar

Laurens Morsink is in 1971 geboren en groeide op een boerderij op. Nadat Morsink zijn opleidingen aan verschillende tuinbouwscholen afgerond had, studeerde hij van 2003 tot 2009 aan de Academie voor beeldende kunsten en vormgeving (AKI) in Enschede aan de afdeling architectuur/beeldhouwen/monumentaal.

In 2003 is hij zijn kunstenaarspraktijk gestart. Morsink maakt voornamelijk monumentale beelden uit hout. Hout is voor hem het ultieme product om mee te werken omdat het er natuurlijk uitziet, lekker ruikt en zacht aanvoelt. Met de kettingzaag vormt hij grote objecten in een ruimte die zo verfraaid of onderhouden moet worden dat mensen het prettig vinden om er te zijn.

Laatste Update dinsdag, 05 mei 2015