Social Sofa

Social Sofa

Plaats: Bant

Locatie: Het Midden

Kunstenaar: Dorpsbewoners

Materiaal: beton, glasmozaiëk

Jaar:

Beschrijving:

Op vrijdag 16 juni 2017 werd de aftrap gegeven voor het Dorpsfeest in Bant. Jaarlijks organiseert de feestcommissie Bant een dorpsfeest, eenmaal in de vijf jaar een groot feest en in de tussenliggende jaren een kleinere variant. Als onderdeel van de opening van het feestelijke weekend Kleintje Dorpsfeest 2017, dat in het teken stond van de herinrichting van Het Midden en de Loswal, werd het ontwerp van de Social Sofa gepresenteerd. De Social Sofa is een kunstzinnig en sociaal cadeautje van IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken), een samenwerking tussen woningcorporatie Mercatus, Stichting Carrefour, de Politie en de Gemeente.

Social Sofa’s zijn betonnen banken verspreid over het land met als gedachte: de omgeving mooier, gezelliger en vooral socialer te maken. Het initiatief komt van cabaretière Karin Bruers. Samen met de gemeente Tilburg en een groep ondernemers heeft zij in 2006 de actie '1000 Bengskes' opgestart tegen de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Om deze actie kracht bij te zetten heeft Bruers in 2005 een eigen straatbank ontworpen die Social Sofa genoemd werd. De Social Sofa heeft een organische vorm en heeft maar één leuning. Een chaise lounge is volgens de ontwerpster meer uitnodigend om op te gaan zitten dan een bank met twee leuningen. De Social Sofa is van massief beton, weegt ca. 1500 kg en is beplakt met mozaïeksteentjes.

In de gemeente Noordoostpolder zijn al 13 Social Sofa's geplaatst, vier in Emmeloord (2012, 2 x 2013 en 2015), twee in Luttelgeest (2012 en 2014) en één in Tollebeek (2012), Creil (2013), Ens (2013), Espel (2013), Kraggenburg (2013), Marknesse (2013) en Rutten (2013). Sofa nummer 14 is, voorzien van ontwerp en kleurnummers, inmiddels in Bant bezorgd. Eind juli is een groep dorpelingen enthousiast met het plakken van de mozaïeksteentjes gestart nadat ze een workshop gevolgd hadden die namens het bedrijf Social Sofa gegeven werd door Manon Ausems. Als uitgangspunt voor het ontwerp van de bank zijn drie tekeningen van kinderen uit Bant genomen. Zowel aan de voor- als de achterzijde van de sofa zijn kinderfiguurtjes in vrolijk gekleurde kleding afgebeeld. Aan de voorzijde zien we twee meisjes en een jongens figuurtjes die op het gras staan waarin gele bloemen met een wit hartje bloeien. Op achtergrond blauwe lucht met witte schapenwolkjes. Op de voorkant van de leuning zien we een gele zon met stralen. Aan de achterkant hetzelfde tafereel maar nu met vier figuurtjes, twee meisjes met tussen hen in twee jongetjes. Rechts onderaan staat 'zomer 2014'. Als de mozaïekklus geklaard is krijgt de sofa een plekje aan Het Midden voor de supermarkt. 

Laatste Update vrijdag, 28 juli 2017