Oerbomen

Oerbomen
Oerbomen Oerbomen Oerbomen Oerbomen Oerbomen

Plaats: Bant

Locatie: Rotonde

Kunstenaar: Evert Jan Trap / Theo van Baar

Materiaal: roestvrijstaal / glas

Jaar: 2006


Beschrijving:

Toen de rotonde bij Bant aan een renovatie toe was, kreeg Evert Jan Trap van de vereniging Dorpsbelangen Bant de opdracht een kunstwerk te ontwerpen. De commissie gaf aan dat het vooral luchtig moest zijn ten opzichte van de Bantsiliek, iets van glas leek hen erg mooi. Dat heeft geresulteerd in de sculptuur 'Oerbomen'.

Theo van Baar is de constructeur die 'Oerbomen' gerealiseerd heeft. Het kunstwerk bestaat uit vijf, in hoogte variërende palen die gemaakt zijn van dikwandig buizen van roestvrijstaal. Hierop zijn de brokken zeegroen gerecycled glas met vliegtuiglijm gelijmd. Het gewicht van de verschillende brokken glas ligt tussen de 400 en 500 kilogram. De 'Oerbomen' zijn, in het bijzijn van Trap en Van Baar, op 27 april 2006 midden op de rotonde op een 2500 kg zware betonnen fundering geplaatst.

Bant is vernoemd naar een vroegere nederzetting Bant of Bantega, een dorp dat destijds lag bij Lemmer in de richting van Oosterzee. De landerijen van Bant of Bantega strekten zich uit tot in het gebied wat nu de Noordoostpolder is. Het dorp is in de 15e eeuw verwoest. Dit is af te leiden van de kaart uit de atlas van de Leeuwarder Stadsarchivaris Wopke Eekhof (1809-1880), waarop de opmerking staat: "kerkhof van 't vroegere dorp Bant of Bantegea, verwoest in 1413". Op de herdruk uit 1718 van de kaart van Bernard Schotanus à Sterringa (1601-1671) staat de opmerking; "Oud kerkhof van Bant of Bantegea, eertijds een dorp". Andere bronnen vermelden, dat het oude dorpje tijdens een watervloed door de Zuiderzee zou zijn verzwolgen. Het kunstobject 'Oerbomen' verbeeldt het bos dat ooit bij Bantega was voordat het door de Zuiderzee verzwolgen werd. Het glas van het kunstwerk schittert, zoals de zee boven dit gebied gespiegeld heeft. Een subtiele verwijzing naar het feit dat het huidige Bant 3,70 meter onder NAP ligt.

In het programma Beeldspraak wordt uitleg over het kunstwerk gegeven.

Het ontwerp voor de beplanting op de rotonde is gemaakt door Elly Kloosterboer-Blok

Kunstenaars

Theo van Baar werkt voor Tedsdesign in Broek op Langedijk. Hij is metaalkunstenaar met een grote ervaring op het gebied van metaalbewerking. Roestvrijstaal is een vast thema in zijn werk. 

Op de website van Tedsdesign staat: "Roestvrijstaal is een materiaal dat de tand des tijds onveranderlijk doorstaat". "Kunst die als een ijkpunt in het landschap fungeert. Door de vorm en materiaalkeuze zijn de objecten van Tedsdesign reeds van grote afstand zichtbaar. De flonkering van het metaal wekt je nieuwsgierigheid en verleidt je tot een nadere beschouwing. Maar rvs heeft een dubbel karakter: enerzijds trekt het alle aandacht naar zich toe, anderzijds lijkt het met z’n omgeving te versmelten en de omringende kleuren over te nemen. Als een kameleon. Het maakt zich thuis in z’n omgeving".

 

Evert-Jan Trap is bloemist in het Noord-Hollandse plaatsje Groet, die zicht richt op grote evenementen en installaties.