Herinneringsmuur

Herinneringsmuur
Herinneringsmuur Herinneringsmuur Herinneringsmuur

Plaats: Dronten

Locatie: Lancasterdreef - De Zuid

Kunstenaar:

Materiaal: baksteen

Jaar: 1980


Beschrijving:

Deze muur herinnert ons aan de gesneuvelde militaire vlieger uit de Tweede Wereldoorlog, die hun leven waagden voor onze toekomst. Naar schatting 1500 bemanningsleden van Engelse, Amerikaanse en Duitse vliegtuigen vonden de dood in het water in het IJsselmeer. Dit gebied was als luchtcorridor in de 20e eeuw waarschijnlijk het meest overvlogen gebied in Nederland. Het diende de vliegers boven verduisterd Nederland tot baken op hun de route voor bombardementsvluchten naar Duitsland. En zo was het IJsselmeergebied het toneel van luchtgevechten en overvliegende bommenwerpers.

De Lancaster bommenwerper ED 357 van het 12e eskadron, dat op de Britse basis Wickenby was gestationeerd, voerde 36 maal een vlucht uit op Duitsland. De 37e keer, in de nacht van 11 op 12 juni 1943, werd dit toestel op de terugreis van een bombardement op Düsseldorf door een Duitse nachtjager neergeschoten. Vijf bemanningsleden, Dwight Thomson, William Ward, Donald Campell, John Osborne en Ken Bowes, kwamen om het leven. Twee boordschutters, Clarence Sparling en Bill Pingle, wisten zich per parachute te redden. In 1962 werden de resten van het vliegtuig in de drooggevallen poldergrond, tussen Dronten en Lelystad, door landbouwopzichter Doornbos teruggevonden. De propeller maakt onderdeel uit van het Vliegersmonument in het centrum van Dronten.

Naar ieder bemanningslid van deze Lancaster is in Dronten-Zuid een straat vernoemd: Sparlinghof, Wardhof, Pinglestraat, Thomsonstraat, Osbornehof, Campbellhof en Boweshof. De doorgaande weg heet Lancasterdreef.  In 1980 woonde de heer Bill Pingle, het enig nog levende bemanningslid, de 4 mei herdenking bij en onthulde de naar hem vernoemde straat en de herinneringsmuur aan de ingang van de Lancasterdreef. Bill Pringle overleed in 1995.