Koningsboom met plaquette

Koningsboom met plaquette
Koningsboom met plaquette Koningsboom met plaquette Koningsboom met plaquette Koningsboom met plaquette

Plaats: Urk

Locatie: Vlechttuinen 3

Maker: Nationale Bomenbank

materiaal: lindeboom, verzinkt staal, brons

Jaar: 2013


Beschrijving:

Sinds de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 is het traditie om bij iedere troonswisseling een zogenaamde Koningslinde of kroningsboom te planten. In tal van Nederlandse gemeenten staan monumentale Koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Op initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen werden rond 30 april 2013 in vele Nederlandse gemeenten ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden Koningslindes geplant. Op Urk werd op 24 april een Koningslinde aangeplant door Leen Verbeek, toen nog commissaris van de Koningin in Flevoland. De linde staat aan de Vlechttuinen aan het begin van de Oranjewijk. Urk is de eerste gemeente die na het bekend worden van de troonswisseling een nieuwbouwwijk, inclusief straatnamen, naar de Oranjes vernoemt. Vlak nadat koningin Beatrix met een toespraak op 28 januari de abdicatie (troonsafstand) bekend maakte, heeft Urk de naam Waterwijk veranderd in Oranjewijk. "Het planten van deze Koningslinde is een symbool van de verbondenheid van Urk met het Koninklijk Huis" zei Verbeek, voordat hij de Koningsboom samen met leerlingen van de Petrus Datheenschool plantte. 

Rondom de Koningslinde is een sierhek oftewel Kroningskorf geplaatst van de Nationale Bomenbank. De groene Kroningskorf heeft een diameter van 1,50 m en een hoogte van 1,20 m. De ornamenten zijn goudkleurig geschilderd. Bij de Kroningskorf kon een bronzen plaquette van 20 cm breed en 10 cm hoog besteld worden, die in minimaal 3 variaties verkrijgbaar was. Variatie 1 is alleen van tekst voorzien, op variatie 2 is links en rechts van de tekst een portret van Willem-Alexander en Beatrix weergegeven en op variatie 3 staat alleen de beeltenis van Willem-Alexander. De gemeente Urk koos voor de laatste variant. Op de plaquette zien we aan de linkerkant het portret van koning Willem-Alexander in reliëf? Het is en profil afgebeeld. Naast het portret prijkt in opliggende letters de tekst:

Willem-Alexander
Koning van Nederland 
 
30 april 2013
 

Op de plaquette kijkt Willem-Alexander naar rechts. Ook op de euromunten is koning Willem-Alexander rechts kijkend afgebeeld. Volgens een eeuwenoude traditie wordt bij het aantreden van de Nederlandse vorst een nieuwe munt ontworpen. Het is dan gebruikelijk dat de nieuwe koning of koningin in tegengestelde kijkrichting wordt afgebeeld dan zijn of haar voorganger. Op ‘zijn’ gulden keek koning Willem I naar rechts. Toen zijn opvolger Willem II in 1840 koning der Nederlanden werd, keek hij met zijn gezicht naar links. Op deze manier keek hij zijn voorganger in de ogen. Het werd als oneerbiedwaardig gezien als opeenvolgende vorsten elkaar in de nek aankeken. Koningin Beatrix staat, zowel op de euro als op de gulden, altijd met haar gezicht naar links afgebeeld. Bij de eerste nieuwe munt van de moeder van Beatrix, koningin Juliana, werd een fout gemaakt. Zij keek naar links, dezelfde kant als haar moeder koningin Wilhelmina. De munten moesten allemaal opnieuw geslagen worden, maar nu met het portret in de goede richting.

De Koningsboom is de tweede Koningslinde die op Urk geplant is. In 1988 werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix aan de Singel bij het gemeentehuis ook een linde aangeplant, de zogenaamde Koningin Beatrix boom.