Herdenkingskruis

Herdenkingskruis
Herdenkingskruis Herdenkingskruis Herdenkingskruis

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Lindeweg

Kunstenaar:

Materiaal: graniet

Jaar: 1964

Beschrijving:

Aan de Lindeweg, nabij nr. 13, staat een granieten kruis dat opgericht is ter nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden die tijdens hun eerste missie omkwamen toen hun Lancaster hier in de vroege ochtend van 3 januari 1944 neerstortte. 

Op 2 januari 1944 om 23.13 uur stegen zij in de Lancaster JA902 op van vliegveld Waddington in Lincolnshire (Engeland) voor een bombardementsvlucht op Berlijn. Na beschoten te zijn door de Duitsers stortte het toestel om 1.00 uur neer en explodeerde waarschijnlijk vlak boven de grond. De 20-jarige Australische piloot Jack Weatherill en de 20-jarige Australische bommenrichter Francis N. Looney werden buiten het vliegtuigwrak gevonden. De 20-jarige Britse boordwerktuigkundige Albert E. Cowell lag op de crashplaats en de 25-jarige Australische boordschutter Colin Hemingway werd weken later in het water van de Zwolse vaart teruggevonden. Omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog geen begraafplaats in de Noordoostpolder was vonden zij hun laatste rustplaats op het Erehof op de algemene begraafplaats in Vollenhove. De lichamen van de 24-jarige Britse navigator John Gage, de 22-jarige Australische rugkoepelschutter Peter L. Symonds en de 22-jarige Australische radiotelegrafist William D. Toohey zijn niet terug gevonden. Zij worden herdacht op the Memorial to the Missing, Runnymede in Surrey (Engeland), op paneel 206, 259 en 262.

Ter herinnering aan de vermiste bemanningsleden werd reeds in de oorlog een houten kruis opgericht. Op voorstel van de Oorlogsgraven Stichting (OGS) is onderzocht of berging van de stoffelijke resten van de nog niet geborgen vliegers kon plaatsvinden. Een proefonderzoek heeft aangetoond dat de wrakstukken op een diepte van ongeveer 6,5 m liggen en over een grote oppervlakte verspreid zijn. Tot een definitieve opgraving is het niet meer gekomen. Bron: Van Bezetting en bevrijding.

Het granieten kruis werd in 1964 geplaatst. Het kruis werd in de berm geplaatst omdat het niet wenselijk werd geacht om het midden in het bouwland op te richten. Voor het monument is gekozen voor een Latijns kruis, een kruisvorm met een langere verticale arm en een kortere horizontale. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de bemanningsleden brachten voor een leven in vrijheid. Op het kruis staat in bronzen letters de volgende tekst:

R.I.P.

Hier viel op 3 januari 1944 een geallieerd vliegtuig

J. Weatherill comm.

F.N. Looney

A. Cowell

C. Hemmingway

J. Gage

P. Symonds

W. Todney

Op het kruis staan twee namen foutief vermeld, Hemmingway moet zijn Hemingway en Todney moet zijn Toohey. 

R.I.P. is de afkorting van het Latijnse requiescat in pace dat rust in vrede betekent. Bij dit monument wordt eens in de vijf jaar een herdenking gehouden.

Laatste Update maandag, 24 april 2017