Monument voor de naamlozen

Monument voor de naamlozen
Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen Monument voor de naamlozen

Plaats: Ens

Locatie: Zuidert

Kunstenaar: Okke Weerstand, Geert Weerstand

Materiaal: brons, bergkristal, glas, steen

Jaar: 2011

Beschrijving:

In 1955 besloot de Directie Wieringermeer om in alle dorpen van de Noordoostpolder een begraafplaats in te richten. Bij de gemeentewording van Noordoostpolder in 1962 was de begraafplaats in Ens wel aangelegd maar nog niet beplant. De begraafplaats die rechthoekige van vorm is en eenvoudig van opzet, is opgedeeld in een algemeen gedeelte en een Rooms-Katholiek deel dat links achteraan ligt.

Lange tijd kende de pastorale zorg van de Rooms-Katholieke kerk weinig tot geen begrip voor ouders van ongedoopte overleden kinderen. Tot ver in de jaren zestig werden deze kinderen in ongewijde grond begraven, kregen geen gedenkteken of naam en vonden hun rustplaats meestal buiten het (gewijde) kerkhof. Het pastoraat en parochiebestuur van de Heilige Ireneüsparochie in Marknesse heeft gemeend door het plaatsen van een monument, erkenning te bieden aan de naamloze kinderen en een plaats te geven aan de nabestaanden om hun dierbare te gedenken.

In opdracht van de Heilige Ireneüsparochie ontwierpen Okke en Geert Weerstand een monument voor de begraafplaatsen in Ens, Luttelgeest, Marknesse en Kraggenburg. Het ging om het verwezenlijken van een tastbare en zichtbare herinneringsplek voor alle ouders en familieleden van te vroeg geboren en overleden kinderen. Kinderen die niet gedoopt en daarom naamloos waren. Okke Weerstand ontwierp een spiraal van brons met daarop edelstenen van bergkristal. Daaronder zijn twee gestileerde mensfiguren te zien die een kindje hebben mogen baren. Het kunstwerk heeft verschillende betekenissen. De uitwendige vorm staat voor de levensboom van de unieke mens. Je kunt hierin ook een navelstreng herkennen. De inwendige vorm symboliseert de moederschoot waarin baby’s als kostbare edelstenen vertoeven. De gedetailleerde bronzen vormen duiden op de levensspiraal van ieder mens, opgebouwd uit uren, dagen, maanden, jaren en is voor ieder mens verschillend van lengte.

Het monument heeft een open vorm, is 130 cm hoog en heeft een doorsnede van ca. 40 cm. Geert Weerstand maakte de natuurstenen staande sokkel, die op een grondplaat staat. In de grondplaat heeft Geert met blauw glas, de kleur van het levenswater, een kruis ingelegd. De plaat staat symbool voor het fundament en de onwankelbaarheid in het geloof. Op de sokkel is de volgende tekst geplaatst:

levensboom
levenswater
navelstreng
moederschoot
kostbare edelsteen
kind van ons verlangen
niet in gewijde aarde!
anoniem!
geboren in de palm van Gods hand
geborgen in Gods liefde

Op 30 oktober 2011 hebben pastoor Johan te Velde en pastor Marita Fennema op het Rooms-Katholieke gedeelte van de begraafplaatsen van Ens, Luttelgeest, Marknesse, en  Kraggenburg de identieke herdenkingsmonumenten met de wijwaterkwast ingezegend.

Kunstenaars

Okke Weerstand is in 1969 op Urk geboren. Na de MAVO bezocht hij de MTS in Zwolle en ging in de bouw werken. Zijn hele leven is hij al bezig met driedimensionale kunst en bouwprocessen. Als kunstenaar is hij autodidact. Op een duo-expositie in de Vischpoort in Harderwijk in de zomer van 2008, waar zijn zus Herma samen met Relinda Kattenberg exposeerde, werd hij geraakt door het werk van Relinda. Van haar kreeg hij een blok boetseerwas. Dit was de aanleiding om in februari 2009 een workshop te volgen bij de kunstenaar Frans van der Ven uit Almere. Hij raakt in de ban van het boetseren en creëren van bronzen sculpturen. Weerstand probeert de emotie, het gevoel of een beweging te ‘vangen’ in zijn werk. De detaillering die hij aanbrengt is perfectionistisch en zijn weergave van emoties zijn sprekend.

In 2009 werd hij aangestoken door de passie van zijn oom Geert Weerstand voor Vincent van Gogh. Hij vervaardigde een aantal bronzen sculpturen naar verschillende schetsen en schilderijen van Van Gogh. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met Geert Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Van Gogh wordt  hij o.a. ook geïnspireerd door de kunstenaars Auguste Rodin en Kees Verkade en door de Urker cultuur. Okke Weerstand laat zijn beelden gieten bij Jos Stijlaart (bronsgieterij Flassh) in het Friese Rugahuizen.

In Ens, Luttelgeest, Marknesse en Kragenburg staan vier identieke kunstwerken genaamd 'Monument voor de naamlozen' en in Tollebeek staat het kunstwerk 'Verdwenen Diana'.

 

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update woensdag, 01 juni 2016