Portretreliëf dokter J.H. Jansen

Portretreliëf dokter J.H. Jansen
Portretreliëf dokter J.H. Jansen Portretreliëf dokter J.H. Jansen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Urkerweg 1

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: brons

Jaar: 1964

Beschrijving:

In 1962 startte de bouw van het eerste permanente ziekenhuis in de polder dat ter ere van de medische pioniers de naam kreeg van de zo tragisch om het leven gekomen dokter Johannes Hendrik Jansen. Mevrouw Tilly Jansen, de dochter van de in 1950 omgekomen huisarts, legde op 13 april de eerste steen.
 
Boven de gedenksteen van de eerste steenlegging, in het trappenhuis van het Dokter J.H. Jansencentrum, hangt een bronzen plaquette ter nagedachtenis aan dokter Jansen. Het portretreliëf is aan de hand van een foto vervaardigd en bij de offieciële opening van het ziekenhuis op 22 oktober 1964 aangeboden door de gezamenlijke huisartsen. In het brons zien we dat het oppervlak ruw gemodelleerd is. Het portret is en trois quart, schuin van voren, afgebeeld. Onderaan staat de tekst:
 
J.H. Jansen 4-10-1950
Huisarts te Emmeloord
 
Dokter Jansen was op 3 december 1912 in Witmarsum geboren. Na zijn studie werd hij in 1942 door de Medische Afdeling van de Directie Wieringermeer, die onderleiding stond van dokter Jacob J. Zwarteveen, aangesteld als arts voor het arbeiderskamp Ramspol. Samen met de artsen Marinus Rijken en A.K. Iwema was hij verantwoordelijk voor de medische verzorging in de 23 arbeiderskampen. Per motor verplaatste hij zich door de kale polder. Op 3 januari 1944, vlak nadat de eerste woning aan de Rietstraat op 15 december 1943 betrokken was, vestigde dokter Jansen, nog steeds verbonden aan de Geneeskundige Polderdienst, zich als eerste arts in Emmeloord. Samen met zijn vrouw werd hij tijdelijk gehuisvest op een woonark die in de Urkervaart lag. In juli van dat jaar betrokken zij een woning aan de Ooststraat waarvan de naam achtereenvolgend veranderde in Lisdoddestraat, Lisdoddelaan en uiteindelijk Espelerlaan. In de woning naast het woonhuis was de praktijk van dokter Jansen gevestigd. Toen dokter Rijken in 1946 naar Nederlands-Indië vertrok om daar tot 1949 als militair arts te dienen, werd de praktijk in Marknesse door dokter Jansen waargenomen. In 1949 nam Jansen ontslag bij de Geneeskundige Polderdienst en vestigde zich als zelfstandige huisarts in Emmeloord.
 
Dokter Jansen behoorde tot de pioniers van de Noordoostpolder en heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt bij de opbouw van het sociale leven in de toen nog jonge samenleving. In het openbare leven bekleedde hij verschillende functies. Zo was hij sinds de instelling van de Poldercommissie voor Algemene Belangen daarvan lid. Door een noodlottig ongeval getroffen overleed dokter Johannes Hendrik Jansen in de nacht van 3 op 4 oktober 1950. Op zijn motor kwam hij in de S bocht even voorbij de Lemsterbrug bij zijn woonplaats Emmeloord, waarschijnlijk door gladheid van de weg, ten val. Zwaar gewond aan zijn hoofd werd dokter Jansen overgebracht naar het ziekenhuis in Vollenhove waar hij op 37-jarige leeftijd aan zijn verwondingen bezweek. 
 
 

Laatste Update donderdag, 23 maart 2017