Portretreliëf dokter J.H. Jansen

Portretreliëf dokter J.H. Jansen
Portretreliëf dokter J.H. Jansen Portretreliëf dokter J.H. Jansen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Urkerweg 1

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: brons

Jaar: 1964

Beschrijving:

In 1962 startte de bouw van het eerste permanente ziekenhuis in de polder dat ter ere van de medische pioniers de naam kreeg van de zo tragisch om het leven gekomen dokter Johannes Hendrik Jansen. Mevrouw Tilly Jansen, de dochter van de in 1950 omgekomen huisarts, legde op 13 april de eerste steen.
 
Dokter J.H. Jansen werd in 1942 door de Medische Afdeling van de Directie Wieringermeer, die onderleiding stond van dokter Jacob J. Zwarteveen, aangesteld als arts voor het arbeiderskamp Ramspol. Samen met de artsen Marinus Rijken en A.K. Iwema was hij verantwoordelijk voor de medische verzorging in de 23 arbeiderskampen. Per motor verplaatste hij zich door de kale polder. In januari 1944, vlak nadat de eerste woning aan de Rietstraat op 15 december 1943 betrokken was, vestigde dokter Jansen, nog steeds verbonden aan de Geneeskundige Polderdienst, zich als eerste huisarts in Emmeloord. Samen met zijn vrouw werd hij tijdelijk gehuisvest op een woonark die in de Urkervaart lag. In juli van dat jaar betrokken zij een woning aan de Ooststraat waarvan de naam achtereenvolgend veranderde in Lisdoddestraat, Lisdoddelaan en uiteindelijk Espelerlaan. In de woning naast het woonhuis was de praktijk van dokter Jansen gevestigd. Toen dokter Rijken in 1946 naar Nederlands-Indië vertrok om daar tot 1949 als militair arts te dienen, werd de praktijk in Marknesse door dokter Jansen waargenomen. In 1949 nam Jansen ontslag bij de Geneeskundige Polderdienst en vestigde zich als zelfstandige arts. Op 4 oktober 1950 kwam dokter Johannes Hendrik Jansen, geboren op 3 december 1912 in Witmarsum, om het leven. Hij slipte met zijn motor in een S-bocht bij zij woonplaats Emmeloord en kwam zo ongelukkig terecht dat hij in het ziekenhuis in Vollenhove aan zijn verwondingen bezweek. Dokter Jansen heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt bij de opbouw van het sociale leven in de toen nog jonge samenleving.
 
Boven de gedenksteen van de eerste steenlegging, in het trappenhuis van het Dokter J.H. Jansencentrum, hangt een bronzen plaquette ter nagedachtenis aan dokter Jansen. Het portretreliëf is aan de hand van foto's vervaardigd en bij de offieciële opening van het ziekenhuis op 22 oktober 1964 aangeboden door de gezamenlijke huisartsen. In het brons zien we dat het oppervlak ruw gemodelleerd is. Het portret is en trois quart, schuin van voren, afgebeeld. Onderaan staat de tekst:
 
J.H. Jansen 4-10-1950
Huisarts te Emmeloord

Laatste Update vrijdag, 05 augustus 2016