Bethelkerk

Bethelkerk
Bethelkerk Bethelkerk Bethelkerk Bethelkerk Bethelkerk Bethelkerk Bethelkerk

Plaats: Urk

Locatie: Wijk 3

Maker:

materiaal: Baksteen

Jaar: 1851


Beschrijving:

Op 2 september 1851 werd de eerste steen gelegd voor de Bethelkerk, daarmee startte de bouw. In 1867 werd het achterste deel met  dakruiter als toevoeging aan de kerk gebouwd. De huidige, zinken dakruiter dateert uit 1910.  In 1885 is het oudste deel van de kerk afgebroken en vervangen door het huidige kerkgebouw. Het aangebouwde gedeelte met consistorie en de toren met luidklok zijn blijven staan.

Het interieur en de inventaris van de Bethelkerk zijn voor een belangrijk deel in de oorspronkelijke staat bewaard. De originele, in 1885 voor de kerk vervaardigde preekstoel staat op een vierkante kolom. Het zware geprofileerde baldakijn (overkapping) vormt tevens de frontvoet van het in 1910 geplaatste orgel. Dit orgel is in 1792 gebouwd door Abraham Meere. Het orgel heeft met muziekinstrumenten versierde vleugelstukken en een verspringend orgeldak met zeven fronttorens. Deze torens worden bekroond met musicerende engelen. De centrale toren is voorzien van een harp spelende koning David.

De Bethelkerk is een één beukige schuurkerk. Tijdens de restauratie van 1951 zijn de drie boogramen in de noordmuur vervangen door een groot rond glas-in-loodraam. Dit raam is in 2005 vervangen door een raam met als thema 'De Wonderbaarlijke visvangst' dat gemaakt is door de Urker kunstenaar Geert Weerstand. Het stelt Jezus voor, die na Zijn opstanding bij het meer van Galilea zit, terwijl Petrus over het water naar hem toeloopt. In beide zijgevels is siermetselwerk toegepast en bevinden zich vijf spitsboogvensters.

 

Laatste Update woensdag, 19 juli 2017