IJsloperschuur

IJsloperschuur
IJsloperschuur IJsloperschuur IJsloperschuur IJsloperschuur IJsloperschuur IJsloperschuur IJsloperschuur

Plaats: Schokland

Locatie: Middelbuurt

Maker:

materiaal: hout

Jaar: 19e eeuw


Beschrijving:

Op Middelbuurt staat een authentieke IJsloperschuur. Deze houten schuur staat sinds 2002 op de lijst van rijksmonumenten en is één van de oudste gebouwen op Schokland. In de schuur stond de IJsvlet van Schokland. De ijsvlet was een speciaal vervaardigde open platte boot, voorzien van glij-ijzers. Als in de winter de Zuiderzee dichtgevroren was, waren Schokland en Urk onbereikbaar en werd de ijsvlet gebruikt als de stoomboten door de ijsgang niet langer konden varen. Tijdens de lange winters, onderhielden vrijwilligers met de vlet, deels lopend, deels roeiend of zeilend, de verbinding met de vaste wal. De lopers trokken de vlet met touwen voort en deze zorgden tevens voor hun veiligheid. Wanneer men bij een wak was aangekomen, werd hij te water gelaten en voer men verder. Op deze manier verzorgde zij post en voedseltransporten over de bevroren Zuiderzee naar Kampen. Ook zieken werden met de ijsvlet naar het ziekenhuis gebracht. Dit waren vaak levensgevaarlijke tochten.

De schuur is vanuit een rechthoekige plattegrond gebouwd en staat onder een met kruispannen gedekt zadeldak. De naam kruispan (bouletpan) is afkomstig van de gekruiste ligging van de dakpannen, een rij pannen wordt een halve pan verschoven ten opzichte van de onder- en bovengelegen rij. De pan was zeer praktisch vanwege de geringe windgevoeligheid. De schuur staat op een onderbouw van houten planken en is opgetrokken uit liggende planken. De geveltoppen, met staande planken, zijn afgewerkt met windveren.
 
De IJsloperschuur is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke functie en als bijzonder, bij het leven op het voormalige eiland Schokland behorende relict (historisch overblijfsel). Kijk voor meer informatie op schoklanddoordeeeuwenheen

Op Urk staat het kunstwerk de IJsvlet van Piet Brouwer

Laatste Update zaterdag, 10 oktober 2015