Klokkenstoel

Klokkenstoel
Klokkenstoel Klokkenstoel Klokkenstoel Klokkenstoel Klokkenstoel

Plaats: Creil

Locatie: Koning Radboutlaan

Maker: Jan Kuipers

materiaal: hout / pannen/ brons

Jaar: 1958 / 2001


Beschrijving:

In 1957 - 1958 werd aan de Graaf Florislaan de R.K. Sint Nicolaaskerk gebouwd. Naast de kerkzaal staat een klein vrijstaand torentje met ronde voet en daarop een witte open constructie met een klok erin. Toen de kerk omgebouwd werd tot een modern Zorg- en Welzijnscentrum was er voor de klok geen plaats meer. Deze is verplaatst naar de klokkenstoel op de begraafplaats aan de Koning Radboudlaan. 

Bron: www.inoudeansichten.nl

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken  zijn opgehangen. Een klokkenstoel kan boven in de kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan. Alle klokkenstoelen zijn verschillend van vorm. Er zijn 5 types te onderscheiden die te herkennen zijn aan de vorm van het dak: zadeldak, schilddak, helmdak, piramidedak en klokhuis. Hier gaat het om een vrijstaande houten klokkenstoel met een met pannen gedekt piramidedak, een dak met vier gelijkbenige driehoekige dakvlakken die samenkomen in één punt. Op de nok staat een kruis. De klok is in 1958 gegoten door Koninklijke Klokkengieter Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel. Hij weegt 572 kg. en heeft een doorsnede van 96 cm. De slagtoon is Gis. De bronzen luidklok hangt aan een rechte luidas die met behulp van het klokkenwiel, ook wel luidwiel genoemd, in beweging wordt gebracht. De klok komt tijdens het luiden naar beide kanten in een vrijwel horizontale stand waarbij de klepel een grote zwaai maakt en de klok in het hoogste punt raakt. Dat noemen we luiden met vliegende klepel. Dat geeft een veel mooier geluid, indringender, en mede dankzij een Doppler effect een rijkere klank dan het luiden met vallende klepel zoals gebeurd op de begraafplaats van Nagele.

De klokkenstoel is gerealiseerd met finalciële steun van de gemeente Noordoostpolder en met LEADERsubsidie. LEADER staat voor de afkorting "Liaison Actions de Developpement de l'Economie Rurale", een Europese subsidie voor kleinschalige projecten op het platteland. Om in aanmerking te komen voor de subsidie was het een eis dat er werkzaamheden door het dorp zelf uitgevoerd zouden worden. Het ontwerp voor de klokkenstoel is gemaakt door Jan Kuipers Adviesbureau voor Luidklokken en Torenuurwerken te Steenwijk. De houten klokkenstoel is gebouwd door bouwbedrijf Bosma BV uit Creil. Op 1 september 2001 is de klokkenstoel officieel in gebruik genomen. Als eenzame wachter staat hij aan het begin van de begraafplaats waar hij bij begrafenissen op verzoek geluid kan worden. De klok begeleidt met een traag ritme de dode naar de laatste rustplaats.

Klokkengieter

Klokkengieterij  Petit en Fritsen  is het oudste familiebedrijf in Nederland.

Rond 1690 komt Nicolas Jullien, telg uit een oud klokkengietersgeslacht, met zijn kinderen, waaronder Alexius en Maria naar Nederland en vestigt zich in Weert. Nadat de kinderen van Maria, die met de chirurgijn Jean Petit gehuwd was geweest, met de dood van hun moeder in 1703 wees waren geworden, haalde Nicolas hen naar Weert. Aldaar leerden zij het vak bij hun oom Alexius. Van de kinderen Petit vestigden zich omstreeks 1720 Jean Petit in Helmond en zijn broer Joseph in Someren. Josephs zoon Alexius verhuisde in 1787 naar Aarle-Rixtel samen met zijn zonen Henricus, Everardus en Alexius jr. Zijn dochter Aldegonda huwde met Izaac Fritsen. Toen Henricus als de laatste Petit in 1815 met klokkengieten ophield, werd de gieterij voortgezet door Henricus Fritsen, de zoon van Aldegonda Petit en Izaac Fritsen. Sindsdien heet de klokkengieterij Petit & Fritsen.

Ofschoon veel ouder stamt de klokkengieterij officieel uit het jaar 1660 waarmee de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen het op twee na oudste familiebedrijf van Nederland is.

Sinds 1907 is de klokkengieterij gevestigd in het monumentale pand aan de Klokkengietersstraat 1 in Aarle-Rixtel. De huidige directeur is de heer Frank Fritsen .

Bron: Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen

 

 

Laatste Update zondag, 12 augustus 2018