Kruithuisje

Kruithuisje
Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje

Plaats: Blankenham

Locatie: Blokzijlerdijk

Maker:

materiaal: baksteen

Jaar: 1991


Beschrijving:

Aan de voet van de Blokzijlerdijk bij de Anna Ruardikolk staat een kruithuisje. De kolk is een stille getuige van de stormramp van 1825. Tussen 3 en 5 februari teisterde een zware noordwesterstorm de oostkust van de Zuiderzee. De storm viel samen met springtij en daardoor werden in de Zuiderzee waterstanden tot wel 2,5 à 3,2 meter boven N.A.P. bereikt. De Zuiderzeedijk bij Blankenham bezweek op 6 plaatsen en sloeg diepe gaten in de bodem. Om voor toekomstige rampen gewaarschuwd te worden plaatste men bij Blankenham twee hoogwaterkanonnen.

Het huisje diende vroeger vanzelfsprekend als kruidopslagplaats voor het kanon dat op de dijk staat. Het is een bakstenen gebouwtje dat met rode dakpannen is belegd. Het kruithuisje heeft een bijzondere bouwconstructie. Het zadeldak ligt los en in de muren zitten grote ronde gaten. Bij een explosie kwam het dak omhoog en ontsnapte de lucht uit de gaten. Zo werd voorkomen dat het hele huisje opgeblazen werd.

In 1991 werd het kruithuisje volgens originele bouwtekening herbouwd omdat het oorspronkelijke huisje door één van de vele dijkdoorbraken was vernield. In het Kruithuisje bevinden zich stormlampen, een kruitvat, kruitzakje en andere attributen die herinneren aan de overstroming van 1825. Het kruithuisje is een gemeentelijk monument.

Laatste Update maandag, 22 december 2014