Hoogwaterkanon

Hoogwaterkanon
Hoogwaterkanon Hoogwaterkanon Hoogwaterkanon Hoogwaterkanon Hoogwaterkanon

Plaats: Blankenham

Locatie: Blokzijlerdijk

Maker: Lamber Sevart wapenfabriek

materiaal: gietijzer

Jaar: 1817


Beschrijving:

Blankenham is een voormalig Zuiderzee dorp aan de grens van de Noordoostpolder. In 1776 en 1825 vonden twee grote overstromingen plaats die in Blankenham grote vernielingen aanrichtten. De zogenaamde kolken of wielen getuige hiervan. Na elke dijkdoorbraak ontstond achter de dijk een diep gat, waarin het water ook na het dichten van de dijk bleef staan. Rond elke zwakke plek ontstond een nieuwe lus in de dijk.

Om voor toekomstige rampen gewaarschuwd te zijn plaatste men tussen Vollenhove en Kuinre een aantal kanonnen. In Blankenham werden er twee geplaatst. De kanonnen werden bediend door leden van de dijkwacht. De kanonniers dienden bij dreigend hoog water de bevolking te waarschuwen. Bij hoog water vuurden zij twee schoten af. Bij drie schoten wist men dat het water tot aan de kruin van de dijk stond. Als men vier schoten afvuurden wist men dat de dijk gebroken was. In 1928 heeft kanonnier Hendrik van der Linde dit kanon voor het laatst afgeschoten.

Het is een zogenaamde twaalfponder, gegoten in 1817 in de Lambert Sevart wapenfabriek in Luik. Bij Blankenham bevonden zich twee hoogwaterkanonnen. Eén daarvan staat nog op de Blokzijlerdijk, de andere is door het Waterschap Vollenhove aan Museum Schokland op Middelbuurt geschonken. Bij het kanon op de dijk staat ook een gereconstrueerd kruithuisje.

 

Laatste Update maandag, 22 december 2014