Paviljoen De Verbeelding

Paviljoen De Verbeelding
Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding Paviljoen De Verbeelding

Plaats: Zeewolde

Locatie: De verbeelding 25

Architect: René van Zuuk

materiaal: glas en staalplaat

Jaar: 2000


Beschrijving:

De zeven kilometer lange kunstroute in Zeewolde eindigt in een door groene hellingen begrensde waterpartij. De waterpartij maakt onderdeel uit van het door Bas Maters ontworpen landschapspark De Wetering. In deze waterplas ligt Paviljoen ‘De Verbeelding’. Het op 6 december 2000 geopende kunstpaviljoen is ontworpen door architect René van Zuuk uit Almere.

Volgens van Zuuk is de langgerekte vorm van het paviljoen voortgekomen uit de lange zwarte wanden van het kunstwerk ‘Sealevel’ van Richard Serra. Om het gebouw niet in de omringende bebouwing te laten verdwijnen is er voor gekozen om in het water te bouwen. Zo ligt het ook in het hart van de kunstroute. Het beperkte budget heeft de keuze voor houten drieschanierspanten bepaald. Deze constructie wordt veel toegepast in de boerenschuren in de omliggende polder. De spanten staan beneden op één lijn, terwijl ze naar boven toe uitwaaieren (torderen). Op de spanten liggen stalen dakplaten van 4,5 m breed. Daarop ligt isolatie die afgedekt is met een aluminium dakbedekking.

Aan een tentoonstellingsruimte stelt men andere eisen dan aan een boerenschuur. Belangrijke voorwaarden waren o.a. dat de expositieruimte wanden moest hebben om tentoonstellingsmateriaal tegen te bevestigen. Verder moest er zo min mogelijk verbindend zijlicht zijn, maar moest het wel een lichte ruimte worden. Door de spanten onder een iets andere hoek te plaatsen, ontstond de mogelijkheid de dakvlakken ten opzichte van elkaar te verschuiven en daglicht via de bovenzijde indirect naar binnen te laten vallen. De lichte bouwconstructie maakte het mogelijk op vloerhoogte een doorlopende plint van glas te maken, waardoor het water daglicht in de expositieruimte reflecteert. Paviljoen ‘De Verbeelding’ heeft een expositieruimte van 250 m2. Aan het eind van deze ruimte biedt een enorme glaswand een prachtig zicht over de waterpartij en de kunstwerken in de omgeving. De kantoren, toiletten, bergingen en bibliotheek zijn in twee losse doosjes van hout in de ruimte geschoven.

Paviljoen 'De Verbeelding ' is met een Europese subsidie gebouwd.

Architect

René H. van Zuuk werd op 3 september 1962 in Doesburg geboren. Van 1982 tot 1988 volgde hij de opleiding Bouwproductietechnieken aan de TU in Eindhoven. In 1987 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Archiprix en de Studenten Staalprijs. In 1989 won hij de prijsvraag Ongewoon Wonen II in Almere met het ontwerp ‘Pshyge’. De vele publiciteit die dit in 1992 gerealiseerde woonhuis waarin de architect zelf is gaan wonen, opleverde zorgde ervoor dat zijn naam in één klap gevestigd was. In 1993 richt hij zijn eigen architectenbureau op. In 1994 volgde drie nieuwe opvallende gebouwen: villa Van Diepen in Almere, het complex voor de jeugdopleiding van Ajax en het bedieningsgebouw in Groningen. In 2002 is Paviljoen ‘De Verbeelding’ (2000) in Zeewolde genomineerd voor de architectuurprijs van het Nai-architectuurprijs. In 2003 werd het door van Zuuk ontworpen gebouw van het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) in gebruik genomen. In 2004 werd het bijzondere gebouw “The Wave” aan het Weerwater in Almere op geleverd, twee jaar later gevolgd door het opvallende kantoorgebouw Dominor aan de Zilverparkkade in Lelystad.

Het werk van René van Zuuk kenmerkt zich om het feit dat het nooit om de vorm op zichzelf gaat, maar om het ruimtelijk effect, dat perfect aansluit bij het gebruik en de functie van het gebouw.


Laatste Update woensdag, 22 juni 2011