Gemeentehuis

Gemeentehuis
Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis Gemeentehuis

Plaats: Zeewolde

Locatie: Raadhuisplein

Architect: Wim Quist

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1987 / 1997


Beschrijving:

Anders dan bij zijn voorgangers in de nieuwe polder is het hart van de gemeente Zeewolde nadrukkelijk aan het Wolderwijd geplaatst. Hoewel het dorp oorspronkelijk centraal in de polder zou komen te liggen is de voorkeur gegeven aan de ligging op de overgang van land en water. Met de bouw van het dorp is in 1983 begonnen. Op 1 januari 1984 werd het dorp een officiële gemeente.

Aan de haven van Zeewolde staat het statige witte gemeentehuis van architect Wim Quist. Hiermee is van het begin af aan het waterfront mede vorm gegeven. Het gemeentehuis is één van de eerste gebouwen van Zeewolde. In 1983 kreeg de architect de opdracht een gemeentehuis, politiebureau annex brandweerkazerne te ontwerpen. Het moest een statig, sober en doelmatig gebouw worden, licht van kleur zoals stedenbouwkundige Teun Koolhaas de gehele omgeving voor ogen had. Een groot openhuis aan het water waarin alle activiteiten een eigen plek konden vinden. Het werden twee huizen omdat daarmee de omgeving en het programma van eisen het beste waren gediend. Het Raadhuis is wat betreft de architectuur zeer ingehouden. In 1987 werd een licht gebouw, in vier bouwlagen. Het is een helder rationeel gebouw met een strakke vormgeving en lichte gevels. De opgaande gevel van het gemeentehuis wijkt onder een bepaalde hoek die terugkomt in de opbouw op de brandweerkazerne. Hierdoor ontstaat een zekere spanning in het ontwerp en ontstaan wisselende lichtinvallen op de verschillende gevels. In de rechthoekige onderbouw is onder andere op de eerste verdieping de raadzaal gelegen.

Het gemeentehuis staat aan het Raadhuisplein dat ontworpen is door TCA, Teun Koolhaas Associates. De brede trappen geven vanaf de aanloophaven via een statig plein toegang tot het gebouw. Kenmerkend voor dit plein is de sobere doelmatige inrichting. De stramienmaat van de ondersteuningsconstructie die in de gevel van het gemeentehuis zichtbaar is keert terug in de stroken graniet in het plaveisel. De aankleding is eenvoudig gehouden. Strak en wit, passend bij de architectuur van het gemeentehuis.

Tussen 1974 en 1997 is het gemeentehuis uitgebreid. De uitbreiding is ook door Quist ontworpen.

Architect

Wim Gerard Quist werd in 1930 geboren. In 1960 sloot hij zijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam af en richtte hij zijn architectenbureau op. Twee jaar daarvoor in 1958 ontving Quist de zilveren medaille in de Prix de Rome. Dit is een Nederlandse 'staats' prijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar. De prijs is bedoeld ter stimulering van de artistieke ontwikkeling, in een internationale context. In 1970 ontving hij de A.J. van Eyckprijs. In 1995 ging het architectenbureau van Quist samen met Architectenburo Wintermans onder de naam Quist Wintermans Architecten (QWA).

De rationalist Quist gebruikte bij voorkeur geometrische vormen als cirkel, vierkant of driehoek. Hij maakte graag variaties op de vorm van een doos. De zichtbare constructie, lichte gevels en een strakke vormgeving zijn kenmerkend voor het werk van Wim Quist. In de periode 1968 – 1975 was hij hoogleraar aan de TU Eindhoven, van 1988 tot 1994 volgde een bijzonder hoogleraarschap in het bijzonder architectonisch ontwerpen aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 t/m 1979 was Quist Rijksbouwmeester. Wim Quist overleed op 6 juli 2022 op 91-jarige leeftijd in Amsterdam.

Zijn eerste grote bouwwerk was het grootste bedrijf voor drinkwaterzuivering in Nederland, Berenplaat in Spijkenisse(1966). Het ontwerp van het Cobramuseum in Amstelveen, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en het Maritiem museum in Rotterdam zijn van de hand van Quist. Ook voor de uitbreiding van het Kröller Müller Museum in Otterlo en de Zuidvleugel van het Rijkmuseum Amsterdam tekende hij. Het gebouw bij de stormvloedkering van de Oosterschelde is ook van hem.

In de Provincie Flevoland zijn de volgende gebouwen die door Wim Quist ontworpen zijn te vinden: Duits-Nederlandse Windtunnel Marknesse (1976-1980), Bibliotheek Jol, (1982, nu gezondheidscentrum) in Lelystad, Gemeentehuis, politiebureau en brandweerkazerne in Zeewolde (1983-1987, uitbreiding in 1997), Verkeersschool Lelystad (1986-1990) en het Politiebureau Zeewolde (1990-1997).