Meerzicht

Meerzicht
Meerzicht Meerzicht Meerzicht Meerzicht Meerzicht Meerzicht Meerzicht Meerzicht

Plaats: Lelystad

Locatie: Gordiaandreef 21

Architect: Ton Alberts

materiaal: baksteen

Jaar: 2003


Beschrijving:

Meerzicht is het laatste gebouw van de in 1999 overleden architect Ton Alberts. Hij ontwierp voor vele plaatsen in Nederland spraakmakende gebouwen. Bekende gebouwen van zijn hand zijn de Gasunie in Groningen het hoofdkantoor van de NMB Postbank Groep in Amsterdam. Voor Lelystad ontwierp Alberts een markant gebouw dat indruk maakt door de speelse opzet en het levendige kleurgebruik. Het rood bakstenen gebouw is volgens de antroposofische filosofie gebouwd en is een goed voorbeeld van organische architectuur. Hier en daar zijn accenten aangebracht door een donkerder rode kleur baksteen en blauw gevel materiaal te gebruiken. De kozijnen en deuren zijn blauw. Het gebouw bestaat uit vele kleine, hoge en lage eenheden die met elkaar verbonden zijn. De in blauw uitgevoerde entree steekt voor het gebouw uit.

De “organische” architectuur is geïnspireerd door de antroposofie van Rudolf Steiner en kenmerkend voor het architectenbureau Alberts en van Huut. Bekende gebouwen van dit bureau zijn het ING –kantoor in de Bijlmer en het kantoor van de Gasunie in Groningen. Het fraaie metselwerk van licht rode baksteen en witte voegen met strakke figuren in donkere stenen en voegen is evenals de schuin aflopende muurbeëindigingen typerend voor deze architectuur. De raamkozijnen zijn lichtblauw geschilderd en contrasteren fraai met het rode metselwerk. De gevels zijn plastisch en zeer levendig en trekken zeker de aandacht van de voorbijgangers. Het is jammer dat ondanks de open ruimte waarin het gebouw is gelegen de levendige westgevel deels aan het oog wordt onttrokken. Interieur is functioneel, eenvoudig en op menselijke schaal.

Architect

Anton Carel (Ton) Alberts werd op 6 juli 1927 in Antwerpen (België) geboren. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam. In 1954 studeerde hij af aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Tot 1974 is hij op deze Academie docent geweest. Na zijn studie startte hij met Har Oudejans een eigen praktijk. Later werd hij met zijn nieuwe bureaupartner Max van Huut de promotor van het organisch bouwen.

In de gebouwen van Alberts is zijn bewondering voor de Spaanse architect Gaudi te herkennen. Onder invloed van de antroposofie is Ton Alberts de rechte hoek gaan mijden. Bij organische architectuur gaat het om gebouwen die vanaf de eerste steen op een natuurlijke manier tot stand gekomen zijn. De gebouwen passen in hun omgeving. De natuur is de belangrijkste inspiratiebron van de architect. Alberts stelde in 1981 in het blad Bres, dat vorm, kleur en materiaal van een ruimte van grote invloed zijn op onze stemming. Organische vormen doen ons vriendelijker en harmonischer aan. Zij beïnvloeden vooral onze intuïtieve (= door de geest waargenomen) ontwikkeling. De architect heeft de verantwoordelijkheid om een omgeving te maken, die een positieve invloed op de mens heeft.

Ton Alberts is op 16 augustus 1999 op 72-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. De architect stond bekend om zijn markante gebouwen zoals het kantoor van de Gasunie in Groningen en het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuid-Oost .