Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus

Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus
Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus Centrum Voor Kunst en Cultuur De Kubus

Plaats: Lelystad

Locatie: Agorabaan 3

Architect: Wim Davidse

materiaal: beton baksteen, glas

Jaar: 1983


Beschrijving:

Een aantal architecten dat aan het tijdschrift Forum meewerkt ontwikkeld een nieuwe architectuurmethode: het structuralisme.  Een gebouw is meer dan een optelling van functies. Architectuur moet menselijke activiteiten mogelijk maken en sociale contacten bevorderen. Een voorbeeld van structuralisme is het in opdracht van de gemeente Lelystad ontworpen Centrum voor Kunst en Cultuur ‘de Kubus’.

Architect Wim Davidse ontwikkelde een gebouw vanuit een basiseenheid. Rond de kern, waarin zich de grote zaal bevindt, liggen vier vrijwel identieke eenheden met ateliers en muziekkamers, elk met een ronde trappentoren. De muziekkamers hebben geen gemeenschappelijke wanden wat geluidsoverlast beperkt. De ateliers staan via grote glasvlakken in contact met de gangen. Verschillende vides zorgen voor openheid en voor veel licht in het gebouw. Aan de detaillering is veel aandacht besteed. Hier en daar zijn de gangen onderbroken door 'zitjes'. Plantenbakken, donker hout en heldere kleuren contrasteren met het in het zicht gelaten betonskelet en de grijze betonstenen. ‘De Kubus’ kenmerkt zich door schakelen en stapelen van identieke elementen en de aandacht voor de “overgangszones”. Het gebouw lijkt door zijn schakeling en stapeling van kubussen wel enigszins op het kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn van architect Herman Hertzberger.

In 2006 werd het Centrum voor Kunst en Cultuur ‘De Kubus’ winnaar van de Architectuurprijs Lelystad. De prijs bestaat uit een wisselbokaal die sinds 2003 ieder jaar wordt uitgereikt aan de gebruiker van het winnende gebouw en aan de architect. Na een jaar krijgen de winnaars een oorkonde en kan de bokaal weer van plaats verwisselen.

Laatste Update donderdag, 05 april 2012