Jachin Boazkerk

Jachin Boazkerk

Plaats: Urk

Locatie: Singel 10

Architect: H.W. Helmink

materiaal: baksteen

Jaar: 1960


Beschrijving:

De Jachin Boazkerk is in 1960 gebouwd voor de Christelijk Gereformeerde Gemeente op Urk naar een ontwerp van H.W. Helmink. De kerk is vernoemd naar de twee pilaren van de tempel van Salomo. Bij de bouw van oudtestamentische tempel op de berg Moria had koning Salomo een koperslager uit Tyrus ontboden, Chiram of Hiram geheten. Deze maakte o.a. de twee bronzen zuilen die bij de voorhal van de hoofdzaal werden opgesteld. De rechter zuil (vanuit de tempel gezien) noemde hij Jachin en de linker Boaz. Jachin betekent “Hij zal vestigen” en Boaz betekent “in Hem is kracht”. In 1966 werd ds. Everard du Marchie van Voorthuysen (1901-1986) beroepen door de Christelijk Gereformeerde Gemeente. Hij wilde wel naar Urk komen, maar dan moest de gemeente toetreden tot de Oud Gereformeerde Gemeenten. Zo werd de Jachin Boazkerk Oud Gereformeerd.

De Jachin Boazkerk is een forse traditionalistische kerk voorzien van een ruim 25 m hoge, iets losstaande, toren met wijzerplaten en opengewerkte beëindiging. De kerktoren had vroeger een haantje, maar nadat deze eraf gevallen was is er een vergulde zeilbotter als windvaan geplaatst. In de  kerkzaal hangt voor het liturgisch centrum een scheepsmodel van een Noordzee schokker. Het ca. 90 cm grote eiken spantmodel draagt het registratienummer UK 8 en werd rond 1910 gemaakt door Jan Bakker. Volgens een andere lezing werd het kerkscheepje gemaakt door Albertus Tiemens Hakvoort (1846-1919) en draagt het de registratie UK 10. Het model werd op 18 november 1960 vanuit de voormalige Eben Haëzerkerk, waar de Christelijk Gereformeerde Gemeente voorheen kerkten, overgebracht naar de Jachin Boazkerk nadat Jelle Kaptein het scheepje van enkele nieuwe gangen en nieuwe tuigage had voorzien. Het kerkscheepje is voorzien van een stokkor en een strijkbeugel, een schepnet waarmee men de bun leeg schept. Een stokkor is een, aan een lange stevige stok bevestigd, trechtervormig, visnet waarvan de opening door een halve hoepel opengehouden wordt. Met dit net werd, al wadend, vooral op garnaal en kleine platvis gejaagd. 

In 2005 werd de Jachin Boazkerk met een vleugel uitgebreid. In de nieuwe vleugel zijn 300 extra zitplaatsen aangebracht waardoor het kerkgebouw de beschikking kreeg over ongeveer 1200 zitplaatsen. In 2016 werd ter vervanging van het elektronisch Johannus-orgel een historische Vollebregt Orgel aangekocht. Het orgel had jarenlang dienst gedaan in de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen, die de deuren in januari 2013 moest sluiten door een teruglopend aantal kerkgangers. Het pijporgel is door orgelbouwer J.J. Vollebregt (1793-1872) als mechanisch orgel met 2 manualen (rijen toetsen) en 26 registers (series orgelpijpen) gebouwd voor de Maria Hemelvaartkerk in Leiden waar het in maart 1859 in gebruik werd genomen. Na de sluiting van deze kerk in 1934 verhuisde het orgel in 1941 naar de Goede Herder kerk in Wassenaar. Bij die gelegenheid werd het omgebouwd tot een drieklaviers pneumatisch orgel met 38 sprekende stemmen verdeeld over drie manualen en pedaal. In 1967 plaatste orgelbouwer Jos H. Vermeulen uit Alkmaar het instrument over naar Haaksbergen. Daarbij werd de tractuur (overbrenging) elektro-pneumatisch gemaakt en de dispositie, de opsomming van de registers, gewijzigd. De originele orgelkas (de houten omtimmering) is verdwenen, wel zijn de originele frontpijpen aanwezig en gebruikt in het huidige open front. Het orgel telt 38 registers. Een register is een serie pijpen van laag naar hoog met allen dezelfde klankkleur bijvoorbeeld, trompet, fluit of piccolo. Een langere pijp geeft een lagere toon dan een kortere. De vorm van de pijpen is van elk register anders. Het orgel heeft 3 klavieren en pedaal en heeft niet minder dan 2067 pijpen. Het kleinste pijpje is ongeveer 5 cm lang met een doorsnee van 8 mm. De grootste pijp is ongeveer 4,60 m. lang. Wil je weten hoe een orgel werkt, kijk dan hier.

In 2018 werd bekend dat de Jachin Boazkerk zoetjesaan weer te klein wordt voor de plaatselijke Oud Gereformeerde Gemeente en in 2019 uitgebreid gaat worden met een tweede vleugel met daarin 400 zitplaatsen. Die vleugel komt aan de kant van de pastorie. Als onderdeel van het project is ook uitbreiding van de zaalruimte opgenomen. De huidige lage zaal tussen pastorie en kerk wordt gesloopt. Daarvoor komt, in de breedte, een zaal terug. Tussen die nieuwe zaal en de kerk komt de nieuwe vleugel. De uitbreiding wordt 'in stijl met de rest van het kerkgebouw' uitgevoerd. Architect W. M. van Beijnum uit Amerongen heeft het ontwerp voor de uitbreiding getekend, hij was ook de architect bij de uitbreiding in 2006  Bron: Urkerland

Laatste Update donderdag, 05 juli 2018